Комисар Василев: 15 мин. преди градушка няма как сирените да завият

Новините

10-07-2014, 09:21

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

По думите му при едно такова събитие може да се стигне до обратния ефект - хората да излязат навън, точно когато е градушката и да се опитват да крият автомобилите си.

"Системата за ранно предупреждение е изградена, за да може да предупреждава населението, но тогава, когато тези събития за предвидими. Що се касае за последния случай с градушката в София, метеорологичните условия, които се появиха, се развиха много бързо". Това коментира в "Здравей, България" старши комисар Васил Василев, зам.-директор на Главна дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" във връзка с това трябва ли населението да бъде предупреждавано за наближаващо природно бедствие и дали това би създало хаос.

"15 минути преди да падне градушката няма как сирените да завият, тъй като самото събитие се формира много бързо и краткосрочната прогноза се прави някъде половин час преди това. За това време няма как да се предвиди къде и как ще се случи и какви ще са размерите на поражението”, обясни още комисар Василев.

Във връзка с идеята мобилните оператори да изпращат предупредителни SMS-и на своите клиенти, той коментира, че подобно нещо не би било част от системата за ранно предупреждение."Засега тази система е използвана само при тестване. Досега не се е налагало да бъдат известявани цели райони. Това е добре, защото ако се наложи да бъде използвана, означава, че бедствието е много голямо”, каза още Васил Василев.По думите му при едно такова събитие може да се стигне до обратния ефект - хората да излязат навън, точно когато е градушката и да се опитват да крият автомобилите си.