Божил Колев е сред претендентите за "Почетен гражданин на Варна"

Мисия Варна

09-07-2014, 12:37

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Варненец - гений на скоростта в САЩ (видео)

Публично обсъждане на предложенията ще се проведе на 16 юли от 12:00 часа в зала "Пленарна"

Божил Колев - легендарният футболист и треньор стана едно от имената, предложени за отличието "Почетен гражданин на Варна".  Два пъти футболист номер 1 на Варна, а като треньор е водил 5 пъти успешно родния си клуб Черно море с който достига до финал за купата на България през 1988 година.

Още осем имена на заслужили варненци ще се борят за високото отличие, което е най-високото признание на обществеността на града за изключителен принос и заслуги за развитието на общината и за принос в националната култура.

Ставри Димитров Христов, номиниран по случай 80-я му юбилей в качеството му на дългогодишен състезател и треньор. "Тренерът", както го наричат приятелите му е допринесъл изключително много за развитието на женския волейбол в региона.

Георги Георгиев - българинът прославил града ни със създаването на най-бързия велосипед в света, носещ името "Варна". Освен това, живеещият в Канада варненец има големи заслуги в конструирането на превозни средства за хора с увреждания.

Левон Ованезов Минасян - номиниран по случай неговата 90-а годишнина в качеството му на виден шахматист, един от създателите и деятелите на този спорт не само в "Спартак" и Варна, но и в международен план, както и за цялостния му принос в различни дейности на синдикалния, спортния и културен живот на града.

Димитър Стойков и Соня Кънчева (посмъртно) - майсторът на акордеона и фолклорист и голямата народна певица за над 50-годишния им принос в културата на град Варна и българския фолклор.

Кирил Шиваров (посмъртно) - шадраванчето зад Морското казино, паметника на граничаря, фреските на сградата на ъгъла на "Севастопол", декорациите по Аквариума, лъвът на Шипка, Аспаруховият войн в парка на квартала, паметникът на булевард "Приморски", фигурите на Евлоги и Христо Георгиев пред главния вход на Софийския университет, украсата на Народния театър "Иван Вазов" в столицата. Това е само част от наследството на роденият през 1887 година варненец.

Боян Николов - човекът, благодарение на чиито безвъзмезден труд, знания и опит вече над 60 години варненци сверяват времето си с часовника на кулата в центъра. Боян Николов е доказан и отличен майстор на стари часовникови механизми, който никога не е щадил силите си за да поддържа незабележимо от варненци, уникалният английски часовников механизъм.

Георги Крумов Смиленов - предложен в качеството му на един от малкого изследователи-енциклопедисти, отдали живота и цялата си дейност в полза на Варна. Оператор, режисьор и журналист в Регионалния телевизионен център-Варна, автор на над 25 документални филма, посветени на личности и събития от миналото на града, написал над 250 публикации в местния и столичния печат в областта на филмовото и театралното изкуство. Преподавател във Варненския свободен университет.

На основание чл.8 от Статута за удостояване с почетни звания и отличия на община Варна, кметът на община Варна и председателят на общински съвет-Варна ще проведат публично обсъждане на предложенията на 16 юли от 12:00 часа в зала "Пленарна" на общината.