Оправдаха Ковачки по обвинение в укриване на данъци за милиони

Крими

09-07-2014, 09:14

Снимка:

БГНЕС/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Разпитите и експертизите не потвърдили тезата, че е имало фиктивни сделки и осчетоводяване

Върховният касационен съд (ВКС) окончателно оправда бизнесмена Христо Ковачки, който бе обвинен за укриване на 16 млн. лв. данъци, написа "24 часа".

Прокуратурата твърдеше, че той е извършил престъпление между 2005 и 2008 г., като декларирал реално платени суми по фиктивни сделки с машини, за да получи данъчен кредит.

Сагата с Ковачки продължи близо 6 г. През 2011 г. той бе осъден на 3 г. условно от Софийския градски съд, но втората инстанция - апелативният съд, го оправда. ВКС върна делото през 2013 г. за ново разглеждане, но през януари апелативните съдии отново издадоха оправдателна присъда.

След анализ на доказателствата висшите магистрати са преценили, че няма нито едно доказателство Ковачки да “е бил запознат с всяка фактура, посочена в обвинителния акт, или че е бил уведомяван за закупуване на всяка стока". Той не е подписвал справки-декларации за пред данъчните. Разпитите и експертизите не потвърдили тезата, че е имало фиктивни сделки и осчетоводяване. Действително са доставяни машини за нуждите на предприятията, собственост на фирмите на енергийния бос, и голяма част от тях са намерени в складове и халета.