Лекари в АГ се грижат за 530-грамово бебе

От началото на годината 174 са недоносените бебета в здравното заведение

В Специализираната АГ болница – СБАГАЛ „Проф. Д. Стаматов” – Варна, отглеждат 530-грамово бебе, съобщи управителят на здравното заведение д-р Радослав Минков. Момиченцето е от Варна е за него се грижат неонатолозите от интензивното отделение за рискови новородени.

От началото на годината са родени 174 недоносени, като успешно са отгледани 6 деца, родени с тегло под 1000 грама. Благодарение на добрия мениджмънт на ръководството на болницата със собствени средства и дарения неонатологията стана най-добрата в Североизточния регион. Тук се отглеждат най-рисковите новородени от целия регион, като не трябва да забравяме, че варненската АГ болница е единственото специализирано здравно заведение извън столицата за гинекологично лечение на жени, раждания в родилното отделение и за отглеждане на недоносени бебета. Тази година поредното си дарение направи най-големият спонсор на болницата холандската фондация SMHO.

От началото на 2014-а  в болницата са родени 1227 бебета, което е със 120 деца повече от същия период на миналата година. 658 са момиченцата и 569 момченцата. От многоплодните бременности за родени 32 двойки, две тройки и един случай на четиризнаци, заченати по естествен път без допълнителни стимулации, които бяха голяма радост не само за родителите им, но и за екипа на цялата болница. Най-младата майка е 14-годишна, а най-възрастната – 44-годишна, съобщи още управителят д-р Радослав Минков.