Нови IT компании идват в България

Новините

09-07-2014, 06:17

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Две автомобилни корпорации и един шивашки гигант ще правят заводи у нас

Няколко нови за страната IT компании са на път да навлязат на българския пазар. В момента фирмите оглеждат възможностите да наемат офиси и качествена работна ръка на достъпни цени у нас и ги сравняват с показателите в Сърбия, Румъния и прибалтийските страни. Изборът обаче клони към нас, каза Станимира Пашова, мениджър офис площи в консултантската компания "Фортон". Компютърните фирми, които искат да отворят офиси у нас, не са само западни, има и такива от Украйна, допълни тя. Те се интересуват не само от София, но и от Варна и Пловдив, където цените на офисите и на работната ръка са по-конкуренти. Бургас и Велико Търново също са привлекателни за тях, но не могат да предложат подходящи офис сгради, обясни Пашова. 
IT секторът е основният движещ механизъм на пазара на офис площи, който достига шестгодишен връх през първата половина на тази година с 67 000 квадрата усвоени площи. Два автомобилни гиганта, които влизат в топ 10 на най-големите производители в света, също оглеждат страната ни, за да отворят завод тук, каза Владимир Гюрджиев, мениджър "Индустриални площи и парцели" във "Фортон". Плановете им са за откриване на заводи, в които да работят 500-600 души. Затова цеховете ще се изградят в град с над 20 000 жители, който се намира в близост до Технически университет. Очаква се в края на тази или началото на следващата година да започне реализацията поне на едната от тези инвестиции. Видин пък е избран за място за изграждане на завод от шивашки гигант, който прави дрехи за някои от най-известните марки в света, съобщи още Гюрджиев.
Двойно повече сделки за бизнес имоти има в началото на тази година в сравнение с първите шест месеца на 2013 г., отчете Михаела Лашова, изпълнителен директор на консултантската компания. До месец юни са финализирани 10 сделки на стойност 25,6 млн. евро. В сметката не са включени продажбата на Сити Център София на фонда за инвестиции в имоти Revetas Capital Advisors, както и на хотел "Кемпински" на хотелиера Ветко Арабаджиев, където цените, на които са реализирани сделките, все още не са ясни.