Лицето показва колко дълго ще живеем

Животът

08-07-2014, 14:42

Снимка:

n/a

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Това ще стане с помощта на нова технология на учени от Илинойс

Нова технология може да ни разкрие колко години живот ни остават чрез сканиране на лицето, пише Dnes.bg. Изобретението е дело на учени от Илинойския университет в Чикаго.
Технологията наподобява тези, които се използват за разпознаване на престъпниците в криминалистиката и развлекателните интернет приложения, които ни показват как ще изгледаме на старини.
 
Идеята принадлежи на биодемографа Джей Олшански, който се уповава на изследвания, според които колкото по-бавно старее лицето на един човек, толкова по-дълго ще живее той.
 
Технологията включва използването на компютър, който сканира изображение на лицето и засича първите признаци на стареене и открива намесата на пластичната хирургия или грим върху него. Анализира се всяка част от него – бузите, веждите, очите, носа, устните и брадичката, като се изследват всякакви бръчици и тъмни петна.
 
Вземат се предвид и фактори като раса, пол, ниво на образование, начин на живот и фактът, че здравословното ни състояние винаги е „изписано“ на лицето ни на практика.
 
Произходът на човека тук е от особено значение, тъй като в северните страни например, където кожата на коренното население е с ниски нива меланин, старее доста по-бързо поради липсата на защита от вредните слънчеви лъчи.
 
Лицата на жените стареят много по-бързо от тези на мъжете, отбелязват изследователите.
 
Проучванията са още в начален етап, но техниката е широко приветствана от застрахователните компании, които вече изчисляват как този метод ще увеличи приходите им от животозастрахователните полици.