Българите все повече залагат на онлайн пазаруването

Парите

08-07-2014, 14:34

Снимка:

БГНЕС/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

С 10% е спаднала търговията на дребно с горива

С близо 20% процента е нарастнал оборотът в търговията на дребно чрез поръчки по пощата, телефона или интернет спрямо нивата от преди година, съобщава Националният статистически институт. Ръст от 9,3% бележи и търговията с компютърна и комуникационна техника. Покупките на дребно на фармацевтични и медицински стоки са се увеличили с 6,3% спрямо м. май миналата година, а тези на хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия - с 4,6%.

В същото време е регистриран спад в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали от 9,6%. Купуваме с 3,6% по-малко текстил, облекло, обувки и кожени изделия в сравнение с от преди година.

Спрямо април тази година, през май е нарастнал най-много оборотът в търговията с хранителни стоки, напитки и тютюневи изделия. Запазва се тенденцията за увеличение в поръчките на стоки по пощата, телефона или интернет - с 0,4%, в търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки - с 0.3%, и в търговията на дребно с текстил, облекло, обувки и кожени изделия - с 0.1%. Намаление е регистрирано в търговията на дребно с компютърна и комуникационна техника - с 1.3%, в търговията на дребно с автомобилни горива и смазочни материали - с 1.1%, и в търговията на дребно с битова техника, мебели и други стоки за бита - с 0.2%.