В библиотеката редят изложба "Мотоциклетът и изкуството на волния живот"

Варна Лайф

08-07-2014, 12:28

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Ще бъдат представени фотографии на Петър Петров и Петко Момчилов

Изложбата "Мотоциклетът и изкуството на волния живот" ще може да видим утре от 18 часа във фоайето на Регионална библиотека "Пенчо Славейков". Ще бъдат представени фотографии на Петър Петров и Петко Момчилов, както и издания от фонда на библиотеката, посветени на мотодвижението, а пред сградата на библиотеката ще паркират мотоциклетите на членовете на Мото клуб "Хептагон груп".

Поводът за събитието е 40-годишнината от издаването на книгата "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет" и 45 години от премиерата на филма "Волният ездач". Автор на изложбата е Регионалната библиотека, в партньорство с Мото клуб "Хептагон груп".

Хептагон груп БГ е мотоциклетна организация, възникнала през 2012 г. Членовете на организацията са от различни сектори на бизнес живота в страната, а събирателният мотив е любовта им към моторите.

Петър Петров започва професионалната си кариера като фоторепортер, работещ за агенция Ройтерс в източна България от 1994 до 2000 г, а от 2000 до 2010 г. е покривал новините за АП в цяла България. Той е награждаван многократно с международни и национални отличия, носител е и на почетно признание за налагане на най-високо майсторство във фотожурналистиката в България. В автобиографията му се включват и мисиите в Иран, Афганистан, той е и единствения български фотограф, снимал за National Geographic.

В "Дзен и изкуството да се поддържа мотоциклет: Изследване на ценностите" (1974) Робърт М. Пърсиг описва своята интерпретация и разбирания за "Качество" и "Добро". Книгата описва пътешествие с мотоциклет през Северна Америка, заедно с приятели и сина му Крис.

"Волният ездач" (1969, реж. Денис Хопър) е произведението, изиграло голяма роля в развитието на жанра road movie. Притегателната сила на чистата природа, пътешествието извън пределите на скучната цивилизация, желанието за трансцендентални преживявания, които ще ги отведат до отговорите за тайните на битието и най-вече свободата на отворения път са мотивите, които движат героите на филма.