Хазната виси с 1,8 милиарда лева

Новините

08-07-2014, 07:13

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Може да приключи с дупка в данъчните постъпления в размер на близо 1,5 млрд. лв

Очертава се драматично неизпълнение на приходите в бюджет 2014. Ако не се вземат спешни мерки, хазната може да приключи с дупка в данъчните постъпления в размер на близо 1,5 млрд. лв., става ясно от данните на финансовото министерство към май.

Ако към това се добавят и около 300 млн. лв., колкото ще глътне актуализацията на бюджета на здравната каса, излиза, че хазната виси с около 1,8 млрд. лв. 
Тази година по план фискът трябва да събере с 2 млрд. лв. повече данъчни приходи в сравнение с м. г.

За първите пет месеца обаче увеличението е с едва 246 млн. лв. Ако събираемостта върви със същите темпове и през втората половина на годината, събраните налози ще са с едва около 500 млн. лв. повече от м. г. вместо планираните 2 млрд. лв.

За сравнение 2013 г. също завърши със сериозно неизпълнение на данъчните приходи - 500 млн. лв. спрямо актуализирания бюджет, но то беше компенсирано и до втора ревизия в края на годината така и не се стигна.

Ако очертаващото се неизпълнение на приходите не се компенсира, то ще увеличи дефицита над заложените 1,5 млрд. лв. или 2% от БВП.

Максималният дефицит, който може да си позволи България, ако не иска да влезе в процедура по свръхдефицит от страна на Брюксел, е 3% от БВП или около 2,3 млрд. лв. Според експерти неизпълнението на приходите ще доведе до рязко свиване на разходите през второто полугодие. В момента те вървят по план.

Изоставане има при почти всички налози

Най-лошо върви събирането на ДДС, сочат данните на финансовото министерство. При заложено превишение от 915 млн. лв. за годината до момента данъчните и митничарите са събрали със 115 млн. лв. по-малко.

Изоставане има и при акцизите, където от превишението от 322 млн. лв. до момента са реализирани само 49 млн. лв.

Плевнелиев и ГЕРБ: Актуализация на бюджета!

След бизнеса и синдикатите и президентът Росен Плевнелиев настоя за спешна актуализация на държавния бюджет преди разпускането на 42-то Народно събрание.
“Цифрите в държавата към средата на годината са повече от притеснителни. Н

Неизпълнението на бюджета е сериозно и не бива да бъде блокирана работата на едно служебно правителство, заради нежеланието да се каже истината за цифрите в държавата и за бюджета в държавата, и неговото изпълнение - преди всичко работата на приходните агенции и разходната му част”, посочи Плевнелиев. Според него реформата е необходима и заради призивите за актуализация на бюджета на НЗОК.

След Плевнелиев и ГЕРБ излезе със същите искания. Партията на Бойко Борисов постави актуализацията на държавния бюджет и на бюджета на здравната каса като условие, за да се върне в парламента за оставащите му седмици работа. ГЕРБ декларира, че “ще присъства в пленарна зала на Народното събрание, при условие че актуализацията в бюджета на НЗОК, съответно на държавния бюджет за 2014 г., е внесена от Министерски съвет тази седмица и е точка за разглеждане на редовно или извънредно заседание на Народното събрание”.

БСП и ДПС обаче не взеха ясна позиция по темата вчера. Според част от представителите на левицата партията е готова на компромиси, за да може парламентът да работи нормално до разпускането му на 6 август.

Медици и пациенти готови на протести

Не допускайте липсата на актуализация на бюджета на НЗОК за 2014 г. Това може да стане повод за протести и от страна на медиците, и от страна на пациентите. С този призив се обърнаха от сдружението на университетските болници към управата на НЗОК, на Българския лекарски съюз (БЛС), пациентските организации и здравните институции.

Прогнозните бюджети се определят след като вече сме обслужили пациентите, дошли при нас, като здравната каса “еднолично и императивно” определя коя част от дейността е надлимитна, а след това тя се плаща най-рано 3 месеца, пише още в писомото.

Действията на здравната каса противоречат на Конституцията, както и на Закона за здравното осигуряване, според който трябва да има солидарност при ползването на парите за здраве, както и хората да могат да избират къде да се лекуват