Реформаторите искат избори на 28-и септември

Новините

07-07-2014, 16:21

Снимка:

БГНЕС/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Подозират незаконна смяна по проекта "Южен поток"

От Реформаторския блок настояват за промяна на датата за предсрочните избори. Според формацията предложената дата 5 октомври е некоректно използване на най-големия мюсюлмански религиозен празник. Кънев обвини парламентарните партии, че в услуга на ДПС са постигнали съглашателство около тази дата и предложи изборите да се проведат на 28 септември.

Корман Исмаилов изрази недоумение как политическите амбиции на ръководството на ДПС оставят на втори план религиозния празник – Курбан Байрам, за да бъде използван в кампанията. Той призова президента да прояви чувствителност и разбиране и това да не се допусне.

В отговор на журналистически въпрос лидерът на СДС Божидар Лукарски обясни, че през седмицата ще се обсъждат принципите за водене на преговори за разширяване на Блока. Той допълни, че много партии са заявили желание за включване към коалицията.

Посещението на външния министър Лавров е обяснението защо правителството Орешарски още не е подало оставка, каза на пресконференция говорителят на Реформаторския блок Радан Кънев. "Имаме данни, че се подготвя незаконна смяна на един от участниците в консорциума по проекта "Южен поток" и подписване на допълнителни документи, каза той..

Позицията на РБ съвпада с тази на ЕК и изисква обявяване на конкурсна процедура изцяло съобразена с европейските правила за обществените поръчки. Без такава процедура България е заплашена от спиране на всички еврофондове", допълни Кънев.

При посещението си унас руският външен министър Лавров ще има срещи с българския си колега Кристиян Вигенин, председателя на НС Михаил Миков, с премиера Орешарски и с президента Плевнелиев.

Официалната причина за посещението на Лавров е годишнина от дипломатически отношения между двете държави, но според реформаторите истинската е проектът "Южен поток".