Аспаруховци обжалват заповедта за евакуация

Мародери обикалят запечатаните и празни къщи

Обитатели на улица "Борис Киряков" са завели дело в Административен съд срещу заповедта с която те трябва да напуснат домовете си, за да бъде изследван района за свлачищни процеси. Къщите на улицата са видимо здрави и без щети от наводнението на 19 юни. Въпреки това обитателите им получили заповед да ги напуснат. Засегнатите обаче се обърнали към експерти, за да не чакат неясния срок в който би се произнесла комисията от БАН и Геозащита.

Според инженерната експертиза, къщата на улица "Борис Киряков" 17 е конструктивно здрава и по нея няма следи от наводнението. Нарушената подпорна стена в двора няма връзка със сградата и служи единствено за терасиране на зеленчуковата градина. Стената е изградена от суха зидария, която е подгизнала от пороя и камъните са се разместили.
Доцент д-р инж. Велико Дачев, който е признат експерт-геолог пък е категоричен, че двуетажната постройка не е застрашена от свлачище, а взетите проби през уикенда показват, че тук няма опасност нито от активно, нито следи от старо разместване на земните пластове. Тези констатации обаче не са достатъчни за експертите на общината, които днес отново бяха на улица "Борис Киряков". Нелогично според местните хора, обитателите на съседните две къщи са били пуснати обратно в домовете си и е било възстановено електрозахранването. В къщата на номер 17 обаче забранителните ленти остават.

Хората на "Борис Киряков" се притесняват, че с паниката която се създава покрай домовете им геолозите се опитват да препечелят от парите, предвидени за бедствия и аварии. "Пострадалите зони са разделени между БАН и Геозащита и тези две организации ще си поделят милиони за ненужно забиване на пилоти", коментират хората. Проектът по който работили геолозите, предвиждал пилотите да бъдат поставени през 2 метра, а набиването им причинявало вибрации. Те ще увеличат ерозията, която е единственият проблем в района и може лесно и евтино да бъде решена с така наречените габиони - кубове от мрежа пълни с камъни, които бяха използвани при укрепването на улица "Девня".

Крадци обикалят къщите на евакуираните аспаруховци, оплакаха се потърпевшите пред Varnautre.bg. На ул. "Кирил и Методий" 107 е бил направен опит за кражба на електромера от къщата, а в съседната собствениците са намерили всички шкафове и чекмеджета отворени и претършувани. Там хората продължават да настояват, че могат сами да отговарят за живота си и след като къщите им са здрави, трябва да живеят в тях и да пазят имуществото си сами.