Може ли САЩ да компенсира евентуалното спирне на руския газ за Европа?

Животът

07-07-2014, 10:26

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Президентът на Руско-американската търговско-промишлена палата Сергей Милиън.смята, че американски компании могат да заемат руската ниша

Ако Русия бъде принудена заради санкции, във връзка със ситуацията в Украйна, да съкрати износа на газ в Европа, възникналата ниша може да бъде запълнена от американски компании. Това е мнението, което споделя в интервю за ИТАР-ТАСС в неделя президентът на Руско-американската търговско-промишлена палата Сергей Милиън, цитиран от money.bg.

"Необходимата инфраструктура може да се подготви за три години. При нужда всички европейски пристанища до това време ще бъдат готови да приемат и сгъстен природен и шистов газ от САЩ", каза експертът, като обърна внимание на това, че "Америка вече изнася шистов газ".

Както смята Милиън "може да се предположи, че на някои големи американски компании е изгодно да бъдат отстранени руските конкуренти от европейския пазар". Но "това е само конспиративна теория", която едва ли има основания.

"Подобни решения се взимат на най-високо равнище и собствениците на концерните едва ли ще говорят за това. На равнище мениджмънт такива идеи няма", отбелязва той.

В същото време Милиън предупреди, че ако САЩ започнат сериозен износ на газ в Европа "цените на горивото ще нараснат в собствената им страна". "В Америка сега има достатъчно газ, за да бъде осигурена на Европа значителна част от него. Но ако сега той е в излишък и цените му през последните години спаднаха, то в случай на увеличение на доставките зад граница може да се получи недостиг", отбелязва той.

"Такъв обрат на събитията не отговаря на интересите на потребителите на вътрешния пазар в САЩ, но за бизнеса е много изгоден", добавя Милиън.

Руско-американската търговско-промишлена палата е неправителствена организация, в чийто състав влизат около 200 компании, предимно американски. Главната й цел е развитие на международните връзка между концерните от РФ и други страни от ОНД с американски партньори. Тя представлява интересите на своите членове както на руския, така и на американския пазар, посочва ИТАР-ТАСС.