Започва младежкият фестивал FunCity

Първата фестивална нощ ще бъде пълна с богата музикална програма, поставяща на сцената изпълнители като румънците „Попа Шапка“ в компанията на Junk Yard от Враца, Муфта от София и варненците Funkaround.

Стартът на четвъртото издание на младежкия фестивал FunCity дава смела заявка за истинско лятно забавление. В най-активния летен месец, край морето млади хора ще събудят града за динамични и приятни изживявания с над 300 събития. Организаторите от Сдружение "Варненски младежки фестивал" с подкрепата на Община Варна, Дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" обещават изпълнени с емоция и приятни изживявания фестивални дни.

Още от самото начало публиката се включва активно като участник в поредица от творчески работилници. Всеки може да участва в изработването на съвременни бижута, керамични фигури, картички, маски, хвърчила и балони или да се върне крачка назад към автентичния бит с работилница свещоливница, старинни бижута и тъкачество. Екипът на българското комикс списание "Ко-миксер" ще отвори специална фестивална работилница за комикси "Фензин".

В непосредствена близост до разположените край сцена "Раковина" работилници ще стартират и първите спортни предизвикателства с уъркшоп и демонстрации на двуетажни колела. Търсачите на връзката между спорта и духовното развитие ще могат да допълнят "летящата" йога със сутрешни тибетски упражнения за събуждане.След раздвижването започва истинската сила на Варна в движението – уличният танц. Феновете и танцьорите ще имат шанса да работят и да се забавляват с едни от най-добрите – SoulAward, Connection Crew, Killatria и The Center. Специално пространство за целта ще бъде оформено зад Морско казино. За амбициозните млади звезди ще се проведе първата част на обучението "Основи на поведението на сцена за певци и изпълнители".

В началото на седмицата стартира и програмата на предприемаческите срещи и свързаните с тях предизвикателства на състезателен принцип. Тяхно символично средище ще бъде сградата на астрономическата обсерватория в Морската градина. Основи на бизнес моделирането, умения за работа като виртуален асистент и информационен бизнес в Интернет са само част от темите, които ще бъдат дискутирани във фестивалните дни.В първия ден от събитието жителите и гостите на морската столица ще имат възможността да посетят откриващите визуални събития. Една от малкото инициативи в страната, посветени изключително на показването и споделянето на качествена и иновативна фотография, галерия "Ластици" ще даде старт съвместно с FunCity на шестима млади творци, представяйки техните фотографски книги.

Представянето ще бъде последвано от откриването на самостоятелната изложба "Лицата на битака" на Самуил Петков, един от малкото фотографи, вълнуващи се от репортажна и социална фотография. Радио Варна – БНР ще е домакин на тези и голяма част от предстоящите визуални събития по време на FunCity.Първата фестивална нощ ще бъде пълна с богата музикална програма, поставяща на сцената изпълнители като румънците "Попа Шапка" в компанията на Junk Yard от Враца, Муфта от София и варненците Funkaround.Подробна информация за начални часове и места на провеждане можете да намерите на страницата на фестивала - www.funcity.bg