Слаба реколта вдига цената на виното

Новините

07-07-2014, 06:49

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Износът за Русия спада рязко заради времето и Украйна

Обилните валежи са съсипали гроздовата реколта тази година, което ще доведе и до поскъпване на виното.

Производители обясниха, че голяма част от лозите са били покосени от различни болести заради излелите се порои, които благоприятствали развитието им. Именно заради това фермерите очакват реколтата да бъде с до 20% по-ниска.

Оттам идват и опасенията, че това ще се отрази на цената на виното и най-вероятно еликсирът на Дионис ще поскъпне драстично. Самите производители признаха, че тази година е най-тежката за тях за последното десетилетие.

"Времето мени настроението си – силен дъжд, след това слънце. Но топлината и изпаренията са добре дошли за развитието на болести.

И ако тази година влагата е най-сериозният враг на гроздето, най-силното й оръжие е маната", посочи агрономът Венцислав Кендеров. Сортът грозде, който се оказва най-чувствителен на всички климатични промени през тази година е мерло. Болестите се отразявали на багрилните вещества, а оттам и на цвета на виното.

"Каквито и климатични проблеми да има, ние правим всичко възможно, за да сме постоянни в качеството", обясни технологът Светлозар Джуров пред Нова телевизия.

Според него по-малките добиви в комбинация с допълнителните средства за пръскане на растенията ще са част от причините за поскъпване на цената на гроздето, а оттам и на виното.

От Агенцията по лозата и виното посочиха, че за миналата година 250 000 тона грозде са преработени от винарските ни предприятия.

"Над 50% винаги сме изнасяли за Руската федерация, тази година заради събитията, които се развиват в Украйна, имаме доста голям спад на реализацията", обясниха от агенцията. Според тях това ще намали поне наполовина продажбите към този пазар.