Бизнес и синдикати с ултиматум

Новините

07-07-2014, 06:06

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Заплашват с радикални действия

Предупреждение за радикални действия отправиха синдикатите и работодателските организации в остра декларация към политиците вчера.

Документът е подписан от КНСБ, КТ "Подкрепа", Българската стопанска камара, Българската търговско-промишлена палата, Конфедерацията на работодателите и индустриалците в България и Асоциацията на индустриалния капитал в България и бе огласена на специална пресконференция.

Синдикатите и работодателите загърбиха обичайните си различия с общи искания към партиите и всички основни институции в страната (виж по-долу).

Безпрецедентната обща декларация, както самите синдикати и работодатели я описват, се родила след среща, организирана по идея на КНСБ в началото на миналата седмица, непосредствено след банковите сътресения.

Първоначално намеренията били да се излезе с декларация до президента Росен Плевнелиев. В хода на разговорите обаче стигнали до извода, че ситуацията е много тежка и трябва да се вземат спешни мерки, което довело до призив до всички основни институции.

Според бизнеса и синдикатите в момента България е в безпрецедентна политическа криза, довела до пълен срив на доверието към държавността и институциите, преследват се тяснопартийни и корпоративни интереси.

Вчера те призоваха депутатите да прекратят игрите с кворума и да се върнат в пленарна зала, за да приемат актове за стабилността на икономиката.

"В случай че не бъдат положени адекватни усилия за успокояване на обществото, ще преминем към радикални действия, като ползваме всички възможни обществени и граждански инструменти и действия преди провеждането на парламентарните избори", се казва в документа.

Според изпълнителния председател на БСК Божидар Данев най-малкото, което може да се очаква, ако политиците не се съобразят, са протести и оплаквания в Брюксел.

"Безпрецедентната декларация на бизнеса и труда трябва е силна камбана в главите на всички политици. Да забравят всички партийно-лобистки закони, които някой си мисли, че трябва да прокара в последния момент", каза пък лидерът на КНСБ Пламен Димитров.

Васил Велев, Асоциация на индустриалния капитал:

Политиците счупиха стомната

Обединили сме се, защото политиците преминаха всякакви граници. И тука няма невинни. Това е един шамар за всички - "Атака", БСП, ГЕРБ, ДПС, защото счупиха стомната.

И по един превантивен шамар за тези, които може би ще влязат в парламента, за да не я счупят - България без цензура и Реформаторския блок.

Защото се надпреварват кой да не влезе в парламента, т.е. да не иде на работа.
Защото лъжеха, че държавата е фалирала тогава, когато световната общност ни гласува най-голямото доверие в новата ни история.

Ние казваме спрете. Държавата не е ваша, а на хората на труда. Вие сте слуги на народа, затова си вършете работата. Ние не искаме една парто-бизнес олигархия да смени друга парто-бизнес олигархия.

Пламен Димитров, Конфедерация на независимите синдикати

Три стъпки в енергетиката

Конкретните стъпки в енергийния сектор са три. Едната е да намери формулата как да обяви мораториум върху нов дълг за енергийния сектор до новия парламент.

Втората е да намери сили да посочи кой е вземал решенията за големите проекти, които в момента виждаме, че струват страшно много пари. И трето, да се намери формула част от задълженията на НЕК, които няма как да бъдат поети през цената на тока, да бъдат преоформени като държавен дълг.

Константин Тренчев, КТ Подкрепа

Срамно е, че избрахме тези хора

Това, което става в последните години, е срамно и трябва да накара всички да се срамуваме, че сме излъчили политици, които по безпрецедентен начин показват, че нищо освен техните лични интереси не ги вълнува.

В тяхното безумие поставиха на карта съществуването на цялата финансова система на държавата.  Искаме устойчива и предвидима среда, за да може ние да работим както трябва, за да може бизнесът да се развива.

Васил Тодоров, Българска търговско-промишлена палата

Политиците сами са си достатъчни

Оставаме с впечатлението, че политиците са си напълно самодостатъчни. Нямат нужда от бизнес, граждани, медии и всъщност държавата съществува само и единствено заради тях. 

И едната група, която управлява, е на път да се смени с друга управляваща група.
Постигнали сме консенсус върху няколко неща, които трябва да се случат в кратък срок. Бизнесът има ясни виждания за успешното развитие на икономиката. За това в бъдеще ще го наложим на политиците.

Румяна Георгиева, Конфедерация на работодателите и индустриалците в България

Бяхме прави за оставката от преди година

Точно преди година КРИБ поиска правителството да подаде оставка. Бяхме единствената работодателска организация, която видя заплаха и реагира. За този период стана ясно, че оценките и тревогите ни са били основателни. Не бяха постигнати социална справедливост и реформи.

Продължаваме да нямаме адекватни здравеопазване и образование, а енергетиката е в колапс. Рекламираните милиони от бюджета за малкия и средния бизнес не бяха реализирани.