Колко труден е отговорът на 8х7

Животът

06-07-2014, 09:47

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Таблицата за умножение уплаши дори британския финансов министър

Джордж Озбърн е човекът, който оглавява финансовото министерство на една от водещите световни икономики. Наскоро в опит за популяризиране дейността на своето ведомство, той отговаряше на въпроси на млади зрители по един от водещите британски новинарски канали.

Едно от питанията беше свързано с таблицата за умножение и Озбърн категорично отказа да отговори. Което изглежда наистина странно за човек, за който математическите познания би следвало да са в основата на професионалната му кариера, отбелязва БиБиСи.

Това е от тези въпроси, от които политиците изпитват ужас. Като да речем “Колко струва литър мляко?” или “Каква е цената на един хляб?”. И са наистина притеснени, когато трябва да спелуват някоя дума или да направят елементарна сметка – защото дори и при най-малката неточност срамът ще е много голям.

Тази предпазливост демонстрира и британският финансов министър. Едно 7-годишно момче попита: “Колко е 7 по 8?”. Отговорът на Озбърн: “Имам едно основно правило и то е да не отговарям на такива въпроси”.

Изглежда министърът съвсем ясно си спомня какъв срам бра образователния министър от кабинета на лейбъристите през 1998-ма година, когато реши да отговори на същия въпрос. Стивън Байърс изстреля уверено: “54!”. Но за негово огромно съжаление 7 пъти по 8 прави точно 56.

Научните среди осъждат еднакво Байърс и запазилия мълчание Озбърн. Според всеобщото мнение в други страни подобно нещо не може да се случи. За пример се дава Франция.

Изпълнителният директор на неправителствената организация “National Numeracy” е категоричен пред БиБиСи: “Ако подобен въпрос бъде зададен на министър във Франция, е все едно да го попитате дали може да чете”.

Британските ученици учат таблицата за умножение от 1 до 12 от генерации насам, но определено се забелязват пробойни в обучението и то при конкретни сметки.

Специализирано проучване сред 225 деца показва, че за учениците е най-трудно да дадат верен отворор на “6 по 8” (48) – 62.5% от анкетираните не успяват да се справят с този въпрос. Това, което тормози Озбърн и Байърс, е седмата по трудност задача от таблицата за умножение за подрастващите с 47 на сто грешни отговори.

Експертите, провели проучването, посочват, че за децата най-трудно е умножението с числата от средата на таблицата, а именно 6, 7, 8 и 9. Особено, когато трябва да извършват умножение само между точно тези числа. Малките числа, както и 5, 10 и 11 са далеч “по-удобни” за малките британци.

Освен това се забелязва и друго – децата са наистина притеснени от възможността да сбъркат и това води до естествената психологическа реакция на притеснение и неувереност. А така вероятността за грешен отговор се увеличава значително.

Погледнато от този ъгъл, дори може да се заключи, че министър Озбърн е взел правителното решение да си замълчи.

Настоящият образователен министър на Великобритания Майкъл Гоув държи всички ученици до 9-годишна възраст да са усвоили таблицата за умножение от 1 до 12. Но за специалистите подобен натиск върху подрастващите е погрешна политика.

И настояват за по-обмислена реформа в системата за преподаване на математика в началното училище.