Как да надвием жегите?

Животът

05-07-2014, 16:30

Снимка:

© Varnautre.bg / Архив

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Шест начина за охлаждане

Жегите тепърва ще станат истинско изпитание за всички. Особено за работещите, защото за отпускарите те ще бъдат по-поносими. Можем ли в горещините да сме работоспособни в офиса и да си почиваме пълноценно у дома?

Ето и съвети за охлаждане:
Облеклото – от горе до долу широко и светло
Обикновено се "разхвърляме" и си мислим, че колкото по- разголени излезем, толкова по-малко ще ни мъчи топлина­та. Затова слагаме мини пола или къси панталонки и топ и… се излагаме доброволно на горещите ласки на слънцето. Правилната стратегия е да ходим облечени така, както в арабските страни. Хората, които живеят на 40-градусова температура от векове, неслучайно са покрити от главата до петите в широки, бели дрехи от леки естестве­ни материи. Дългите ръкави, дългите поли и панталони, шалът на главата пазят от преките слънчеви лъчи. В удобни и по-широчки дрехи от памук, шифон, лен, копри­на тялото диша и жегата се понася много по-лесно.
Храната – лека, но с пикантни подправки
Нека отново да погледнем географски на въпроса – про­чутата средиземноморска диета не е измислена само за стройна фигура. Морските дарове, зеленчуците, плодо­вете, бялото месо и паста­та се препоръчват за летния сезон от всички специалисти по хранене. Тлъстите ястия и червените видове месо са за студовете – изключете ги от менюто си. Задължи­телни са обаче пикантните подправки – неслучайно в топлите страни ги ръсят във всички блюда и дори напитки. Причината? Силни­те подправки стимулират отлично потоотделянето, което пък помага да се охла­ди тялото ни.
Вентилаторът – с бутилки лед пред него
Този трик наистина е много ефикасен – въздушният поток от въртенето на перката „минава“ през леда и охлажда много по-силно. Сложете няколко бутилки с вода във фризера да замръз­нат, после ги наредете пред вентилатора и пробвайте – ще усетите леден вятър в лицето си. Разбира се, тряб­ва да имате и „втора“ смяна бутилки във фризера, когато ледът в първите се поотпус­не, ако е голяма жега.
Душът – горещ и обилен като минерален водопад
Добре е борбата с топлина­та да се води с нещо още по-топло. Ако си вземете горещ душ – разбира се, колкото можете да търпите, след като излезете от банята, температурата на въздуха ще ви се стори не чак толко­ва висока. Правете го колко­то може по-често, но поне два пъти на ден – сутрин и вечер. Подобен трик е и пие­нето на топъл чай в жегите – резултатът е уравновесяването на температурата на тялото с температурата на въздуха, за да се понася по-лесно горещината.
Почивката вкъщи – на легло, с леден компрес
В горещините трябва да използвате всяка възможност да полегнете и да си почи­нете на хладно – затова е и сиестата в топлите страни. В офиса трудно може да си осигурите подобен отдих, но когато сте вкъщи, полегнете и си сложете кърпа, потопена в ледена вода на челото (не слагайте направо торбичка с лед, защото промяната на температурата ще е прекале­но рязка). Усетите ли, че изсъх­ва, повторете процедурата – достатъчни са 10-15 мин почивка, за да се почувствате освежени.
Прозорците – със сенници
Сенниците от светоотразяващо фолио (виждали сте ги на предното стъкло на паркирани коли) отвръщат на "удара" на горещото слънце и не допускат жегата в помеще­нието да стане непоносима. Ако нямате възможност да си сложите такива на про­зорците вкъщи, може просто да облепите стъклата със светоотразяващо фолио./po-krasivi.net/