Нова измама: Купуваш кола, плащаш половината и не получаваш нищо

Новините

05-07-2014, 12:43

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Документите, които продавачът праща на Исмет, на пръв поглед изглеждат напълно изрядни

Нова измама с обяви в интернет - купувате кола втора ръка, плащате половината сума и не получавате нищо. Жертва на схемата става Исмет Хасанов от благоевградското село Плетена. През март той си поръчва багер от Англия, след изгодна оферта в интернет. Машината струва 10 000 евро.

"Трябваше да изпратя половината сума и така и направих. И след 3-4 дена вместо да ми доставят машината, както е упоменато в договора, те ми казаха, че са срещнали някакъв проблем. Камарата на Великобритания не можела да отпусне някакъв сертификат "Евро 1" за пътуване и се налага да пратя и другата сума. И тогава вече се усъмних, че може да съм станал жертва на измама и викам, ще се отказвам, да си ми върнат парите", разказа Исмет Хасанов пред bTV.
Документите, които продавачът праща на Исмет, на пръв поглед изглеждат напълно изрядни. "Това, което прави впечатление, е, че в съдържанието на самата обява има правописни грешки. В обяви в българските сайтове се вижда, че са с автоматичен превод от машина, а не от жив човек, който е написал обявата. Когато се обадим, се оказва, че винаги има проблем. Търговецът е на друго място. Винаги има трета страна – посредник", обясни директорът на Европейския потребителски център Игнат Арсенов.

За да не станете и вие жертва на измама, внимавайте, ако спешно ви поискат авансово плащане. "Това не е практика при продажба на МПС. Обикновено едно капаро 5-10% - това е максималното. В повечето случаи като ангажимент 100-200 евро - не повече. Ако искат да платим половината, е по-добре да се откажем", съветва Арсенов.

Опарени като Исмет са мнозина - с поръчки на трактори, коли и каравани втора ръка. "Разкриваемостта на измамите е нулева. Веднъж вече платили, много трудно може да си върнем парите обратно", предупреди той.

Исмет обаче се надява полицията на Острова да разнищи схемата и продължава да чака багера си. "Имах просто мечта, да си взема, за да имам какво да си работя. Мой бизнес да си основа", сподели младият мъж.