Турска подводница и американски ракетен крайцер в "морска битка" край брега ни

Мисия Варна

04-07-2014, 16:38

Снимка:

ВМС

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Българските ВМС ще участват в "Бриз 2014" с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 1000 души личен състав

Международното военноморско учение "Бриз 2014" започва на 4 юли в западната част на Черно море. То ще продължи до 13 юли, като българските ВМС ще участват с над 15 бойни и спомагателни кораби и катери, 2 вертолета и с над 1000 души личен състав. В учението ще се включат и два самолета от българските Военновъздушни сили и взвод от Сухопътни войски.

В "Бриз 2014" ще вземат участие ВМС на Турция с подводницата "DOLUNAY", ракетния катер "MIZRAK", патрулния катер "TUZLA" и самолет от патрулната авиация CN 235, ВМС на Гърция с патрулен катер "MACHITIS", ВМС на САЩ с ракетен крайцер "VELLA GULF" и самолет от патрулната авиация P-3C ORION, ВМС на Румъния с фрегатата "REGINA MARIA" и миночистача "AXENTE", както и Втора постоянната група противоминни кораби на НАТО с четири кораба: италианската фрегата "AVIERE", италианския минен ловец "RIMINI", турския минен ловец "AKÇAY" и английския минен ловец "CHIDDINGFOLD".

Основната идея на учението е да се подобри оперативната съвместимост и взаимодействието между ВМС на участващите в учението страни чрез отработване участието на военноморски компонент на Многонационално оперативно съединение в операция в отговор на криза и да се сертифицира Щаба на Военноморските сили на Република България за планиране и провеждане на морска операция съгласно критериите на Въоръжените сили на Република България и НАТО.
Усилията по време на учението са насочени към усъвършенстване на взаимното разбирателство, доверие и сътрудничество между ВМС на страните - участнички в учението; експериментиране и отработване на различни варианти на управление на ръководени от НАТО многонационални сили; отработване на взаимодействието на ВМС с другите държавни ведомства и неправителствени организации при участие в операция в отговор на криза в многонационална среда, действията при ликвидиране на последици от терористичен акт (борба с пожар и нефтен разлив), съвместна операция по спасяване на море на голям брой бедстващи хора.

След преминаване на пълния процес на планиране по стандартите на НАТО, се сформира морско командване с оперативен щаб и многонационално оперативно съединение. Командир на морското командване е контраадмирал Димитър Денев – командира на ВМС. Оперативния щаб е под ръководството на капитан І ранг Коста Андреев – началник на Щаба на ВМС. Командир на корабното оперативно съединение е комодор Мален Чубенков – командир на военноморската база.

Осемнадесетият "Бриз" през 2014 г. продължава традицията от предишните си издания, да се отработи междуведомственото сътрудничество в многонационална среда, с активното участие на правителствени и неправителствени институции и ведомства в целия процес на планиране, подготовка и ръководство на учението. В сериалите на "Бриз 2014" се включват Българския Червен Кръст, Гранична полиция, Пожарна безопасност и защита на населението, Националната система 112 и Областна дирекция Бургас към МВР. Участие ще вземат и Военно медицинска академия – Варна, Център за спешна медицинска помощ – Бургас, Морска администрация, Пристанище Бургас, Пристанищна инфраструктура, Басейнова дирекция, ПЧМВ, "БУРГАС ТАГ СЪРВИС", МБАЛ Бургас, Регионална здравна инспекция Бургас, Регионална инспекция по околната среда и водите Бургас, Областна администрация Бургас и Община Бургас.

В учението се използва фиктивен сценарий, който пресъздава обстановка в различни точки от света. По този начин българските военни моряци ще имат възможност да се подготвят да посрещнат предизвикателствата на днешния ден съвместно със съюзните ВМС и партньорите от гражданските организации и ведомства.

По време на учението се провежда операция за Морска сигурност в отговор на криза, с мандат на ООН съгласно чл. VII от Хартата на Обединените нации. Обстановката на учението е разработена като продължение на сценария, използван в предишните издания на "Бриз".

Кризисната обстановка на въображаемия остров Вити Леву, намиращ се в западната част на Черно море на около 70 морски мили на изток от българския бряг, от 2002 г. насам бележи периоди на затихване и ескалация. За предприемане на мерки срещу разрастване на несигурността в целия регион Съветът за сигурност на ООН приема резолюция даваща мандат за операция за Морска сигурност в отговор на криза "БДИТЕЛЕН МОРЯК". Операцията се провежда по мисия Трета (в мирно време) в национален формат, самостоятелна морска с привличане на чуждестранни партньорски сили и средства (съгл. т.292 от Доктрина на ВС).

Фактическите действия по време на националното военноморско учение "Бриз 2014", се провеждат при следните етапи – предварителна подготовка (разкриване на морско командване с оперативен щаб, пребазиране на българските кораби и пристигане на чуждестранните кораби в Бургас), предпоходна подготовка в базови условия, учения и епизоди на море и заключителен етап (дискусия, разбор и разформироване на съединението).

В програмата на учението са включени културни, спортни и протоколни мероприятия:

5 юли
- от 14:00 ч. – до 17:00 ч. част от чуждестранните военни кораби, базирани на пристанище Бургас, ще бъдат отворени за посещение от гражданите и гостите на града.

6 юли
- от 8:00 ч. до 15:30 ч. ще се проведат традиционните спортни мероприятия като състезания по волейбол в зала "Никола Станчев" в комплекс "Меден рудник", плуване в открития басейн в Морска градина, теглене на въже на пристанище Бургас.

7 юли
- командирите на чуждестранните кораби ще се срещнат с областния управител на Бургаска област от 10:50 ч. до 11:20 ч. и с кмета на на града от 11:30 ч. до 12:00 ч.

11 юли
- От борда на фрегата "Верни", ВИП гостите и представителите на медиите ще имат възможност да наблюдават различни епизоди от учението на море от 8:30 до 12:00 ч.
- Ликвидиране на последици от терористичен акт в пристанище (борба с пожар и нефтен разлив);
- Спасяване на голям брой бедстващи хора на море;
- Спасяване на човек от водата с вертолет;
- Отразяване атаки на въздушен противник;
- Атака на подводница с използване на противоподводни бомби;
- Доставяне на товар на борда на кораб от вертолет;
- Демонстративно учение по борба за живучест на кораба;
- Отразяване на асиметрични атаки на море;
- Унищожаване на плаваща мина;
- Стоварване на хора и техника на необорудван бряг.