Болниците обмислят лечение срещу залог

Новините

04-07-2014, 09:55

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Колко човешки живота струват лимитите на болниците?

Здравните заведения искат да си търсят парите по съдебен път със запис на заповед

Болниците може да ни лекуват срещу залог, пише "Стандарт". Те обмислят да въведат запис на заповед, с която да могат да си търсят парите по съдебен ред. Предложението дойде в отговор на попарените очаквания за актуализация на бюджета на здравната каса. От НЗОК пък ще разпределят парите за болниците по нова формула.

Упълномощаваме болниците да си търсят парите от здравната каса в съда

Водещите болници в страната може да ни лекуват срещу запис на заповед. Тази идея обсъждат в момента университетските здравни заведения. Повод за дискусията им стана недостигът от 330 млн. лв. в НЗОК. Само преди два дни премиерът Пламен Орешарски и финансовият министър Пламен Чобанов заявиха, че засега не се очаква актуализация на парите на фонда. Думите им вчера потвърди и председателят на здравната комисия д-р Нигяр Джафер. Заради това клиниките започнаха спешно да чертаят планове как да се справят с финансовия недостиг. Въпреки че има различни идеи, всички са категорични в едно - пациенти няма да се връщат.

В момента обсъждаме предложението хората да се лекуват срещу запис на заповед и упълномощаване на болницата да търси парите си за лечение от касата, каза д-р Дечо Дечев, директор на УМБАЛ "Св. Иван Рилски". По този начин те няма да плащат нищо за лечението си, но ще дадат право на клиниката да заведе дело срещу НЗОК в съда, ако не получи финансиране. Проблемът на болниците в момента е, че нямат сигурност дали надлимитните им средства някога ще бъдат изплатени. Без актуализация на бюджета си касата ще има пари да плаща по 107 млн. лв. на месец общо на всички болници. Това обаче е 70% от дейността, която обикновено имат. В момента клиниките получават останалите 30% с три месеца закъснение. От есента обаче се очаква това да не се случва. По тази причина болниците искат да се застраховат, че касата ще им плати, макар и догодина с новия си бюджет. Преди два месеца болниците масово заявиха, че ще въведат листи на чакащите. Сега обаче са се отказали и от този план. Няма как да има листа на чакащите, когато не знаем какъв е бюджетът ни за месеца, коментира д-р Костадин Ангелов, директор на "Александровска болница". Освен това по закон болниците нямат право да формират подобни листи, ако имат свободни легла.

Областните болници също няма да връщат пациенти. Трудно можем да оцелеем със 70% от приходите си, тъй като само 60% отиват за заплати, но хора няма да връщаме, категоричен беше и председателят на сдружението на областните болници д-р Иван Светулков. Той добави, че и заплати няма как да се намаляват, но може да се обсъди въвеждането на своеобразно доплащане под формата на избор на екип. Това ще важи само за планови, не и за спешни пациенти, добави д-р Светулков. Частните болници също няма да затворят врати. Нямаме моралното право да откажем медицинска помощ на пациенти, които имат нужда от болнично лечение и са потърсили нашите услуги, заявиха от Националното сдружение на частните клиники. Оттам допълниха, че ще продължат да отстояват тезата, че всеки сам трябва да избира къде да се лекува, а парите трябва да го следват.

Без лимити за държавните

Да няма лимити за държавните болници, настояват лекарите в тях. Не може ние да поемаме най-тежките случаи, които са върнати отвсякъде, да сме последна инстанция и да имаме лимити, категорични бяха лекари от столична университетска болница вчера. На същото мнение е и председателят на областните болници д-р Иван Светулков. Не можем да имаме лимити, след като поемаме 70% спешни пациенти, каза той. Едно решение в тази ситуация е всички болници да получават средствата в рамките на лимита си, а останалите да се дават само на структурите с национално значение, предложи д-р Дечо Дечев. Това може да става с решение на Надзорния съвет.

Плащат всичко до октомври

До октомври здравната каса ще има средства, за да плаща цялата дейност на болниците, потвърди зам. здравният министър Бойко Пенков вчера. След това клиниките ще получават само парите в рамките на лимитите си. На практика това означава, че касата ще дължи на болниците надлимитната дейност от юли включително. Причината е, че им плаща тези пари с три месеца закъснение. Болниците ще могат да получат по-голямата част от тях едва през 2015 г.

Обмислят доплащане за пациентите

Общинските болници няма да могат да издържат финансово, ако не получават надлимитните си средства повече от месец-два. Това прогнозира д-р Неделчо Тотев, председател на сдружението на общинските болници. Причината за безпокойството му е, че компаниите ще спрат доставките на лекарства и ще запорират сметките на болниците, ако няма актуализация на бюджета на касата. Сега те проявяват разбиране, защото знаят, че някога ще им платим, но когато се реши, че няма да има пари, не е ясно как ще реагират, обясни той. Въпреки трудната ситуация и общинските болници няма да връщат пациенти. Изборът ни сигурно ще бъде да работим, докато можем, каза д-р Тотев. Решението обаче ще трябва да се вземе от общините, които са принципали на клиниките. Те вече са изпратили писмо до Националното сдружение на общините, в което настояват за инструкции. Друг вариант, който обсъждат клиниките е въвеждането на доплащане от пациентите. Засега обаче това е само идея и не сме уточнявали подробностите, каза д-р Тотев. Той обаче е категоричен, че са нужни промени в здравната система и така не може да продължава занапред.