Орешарски си избра ден за оставка

Новините

04-07-2014, 05:44

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Сдава властта между 23 и 25 юли

Пламен Орешарски си хареса ден за оставка на кабинета. "Подходящият момент е седмицата 21-25 юли. Имам основателни причини това да не бъде на 21-ви. Най-вероятно в сряда - 23-ти, в четвъртък - 24-ти, или в петък парламентът ще може да гласува оставката ми", обясни Орешарски пред bTV. Той уточни, че датата 21 юли "съвпада с отварянето на една банка" и не е добър сигнал същия ден правителството да си тръгне. На 21 юли КТБ ще заработи отново. Орешарски отново изрази надежда, че за оставката му ще има кворум в парламента. Направи го, след като вчера и ГЕРБ обяви бойкот на пленарните заседания. И Народното събрание се разпусна поради липса на депутати. Бойко Борисов обяви, че хората му ще се върнат в зала само за да гласуват освобождаването на кабинета. 


По-рано през деня пък стана ясно, че и депутатите от ГЕРБ излизат от пленарна зала. Решението на групата съобщи зам.-председателят й Цецка Цачева. ГЕРБерите няма да участват и в парламентарните комисии, в които "не се изпълняват поетите ангажименти от страна на останалите парламентарно представени партии". "Говоря за ангажименти, поети от техните председатели, партийни лидери на консултациите при президента", поясни Цачева. По думите й повод за бойкота на ПГ на ГЕРБ е, че от БСП са отказали да подкрепят предложенията на БНБ за законовите промени за банките. "Ние ще бъдем тук всеки ден, но няма да участваме в имитация на работещ парламент, какъвто той никога не е бил от неговото създаване през май месец миналата година", каза още Цачева. Решението на ГЕРБ накара част от депутатите да заговорят за по-ранна дата за оставка на кабинета - например 18-ти юли. Премиерът обаче отхвърли тази възможност. 


"Датата на изборите бе договорена при президента. Ситуацията е абсурдна, когато тържествено политическите сили договарят дата на изборите преди три дни, една от големите политически партии, каквато е ГЕРБ, да се отмята от думата си на следващия ден", каза зам.-председателят на парламента Мая Манолова. "Хоризонтът на 42-рия парламент е ясно очертан, респективно и на кабинета "Орешарски", каза вчера председателят на ДПС Лютви Местан. По думите му правителството ще подаде оставка не по-късно от 25 юли. "Аз мисля, че не стои въпросът за промяна в датата за провеждане на избори", посочи още Местан.