Тласкателят на помпена станция "Акация" бе открит официално днес

Мисия Варна

03-07-2014, 15:48

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Откриване на тласкателя на помпена станция "Акациите"

Съоръжението ще изтласква отпадните води от местностите С. Никола и Чайка към пречиствателната станция на града

Новият тласкател на помпена станция "Акациите" слага край на преливането на непречистени отпадъчни битови и промишлени води в морето. Това стана ясно на официалното откриване на обект "Канализационна помпена станция "Акациите" и тласкател, град Варна“.

Проектът се осъществява от община Варна, в партнъорство с общините Аксаково и Белослав. Асоцииран партнъор по проекта е "ВиК – Варна" ООД, а стойността на обекта е 3 160 000,00 лв.

"С този обект отпадните води, които идват от местностите Свети Никола и Чайка ще бъдат изтласквани към горнопоясния колектор и оттам към пречиствателната станция на Варна. Така канализацията на района ще бъде силно облекчена и ще прекрати преливанията на отпадни води в района на градския плаж. Това е една илюстрация как с европейски средства и програми могат да бъдат реализирани наистина важни инфраструктурни проекти, които бюджетът на общината не може да поеме сама", каза кметът на Варна Иван Портних.

Той добави, че прилежащите улици, по които при реализация на проекта бяха полагани тръби, ще бъдат асфалтирани изцяло от общината,  след като изтече периодът по устойчивост, заложен в изискванията към проекта.

Работата по втория етап на изграждане на пречиствателната градска станция продължава. Основна задача остава финансирането на изграждането на пречиствателната станция в курорта "Златни пясъци".

"Това е един изключително важен въпрос за туристическия сектор в региона и за качеството на морската вода. С тази цел преди няколко месеца открихме реализираното дълбоководното заустване,отвеждащо отпадните води на 2 км навътре в морето", напомни Иван Портних.