ДПС няма да наруши съгласието, постигнато при консултациите

Новините

03-07-2014, 15:35

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Хоризонтът на НС и на кабинета е ясно очертан, както и точната дата за оставката - не по-късно от 25 юли

ДПС в лицето на лидера си Лютви Местан потвърди, че  ще се придържа стриктно към постигнатото съгласие на консултациите при президента и призова политиците в сегашната ситуация да бъдат достатъчно отговорни. Коментарът бе в отговор на сутрешната позиция на лидера на ГЕРБ-Бойко Борисов, че партията му напуска парламента.
"Мисля, че никой не поставя под съмнение постигнатото съгласие при президента, в противен случай бихме дали знак, че думата на политиците винаги е предпоследна и така бихме намерили обяснение и за тенденцията на сриване на доверието в институциите и в политическите партии", заяви Местан на брифинг в парламента. Той каза още, че хоризонтът на НС и на кабинета е ясно очертан, както и точната дата за оставката-не по-късно от 25 юли.

В отговор на въпрос дали правителството може да работи без да заседава парламентът, Местан посочи, че не бива да се влиза предварително в тази хипотеза. Лидерът на ДПС заяви, че изтеглянето на датата на изборите би било изключително лош знак. Според него ще има възможност за сблъсък на политически различия по време на цялата предизборна кампания.

По отношение на дискусионната поправка в Наказателния кодекс, която касае отпадането на давността за престъпления, извършени по време на комунистическия режим, Местан бе категоричен, че този въпрос е поставен в дневния ред на Народното събрание много преди консултациите при президента. Според него тази поправка касае фундаментален проблем, по който той априори очаква съгласие, включително от БСП. "Ние възприемаме БСП в съвременния политически спектър – тя е там заради трезвата оценка на комунистическия период", обясни Местан и допълни, че в тази връзка за него е странна позицията против въпросната поправка в НК.