Конструктивни огледи определят годността на пострадалите сгради в "Аспарухово"

Мисия Варна

02-07-2014, 17:40

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Учени от минно-геоложкия сондират в "Аспарухово"

В момента учени от минно-геоложкия университет извършват сондажи по улица "Кирил и Методий"

Предстои да бъдат направени конструктивни експертизи на всяка една от пострадалите сгради в Аспарухово, за да стане ясно кои са безопасни и какви ремонтни дейности трябва да бъдат извършени. Дано се окаже, че в повечето случаи - след аварийно укрепване, къщите отново бъдат годни за живеене, каза кметът Иван Портних. Той допълни, че по адресна регистрация около 1500 души от Аспарухово са евакуирани. Реалният им брой обаче е по-малък – около 1000 души. В момента няма хора без подслон, осигурили сме общински бази за настаняване, до дни ще е готово и селището от фургони, допълни той. Повечето от евакуирани са предпочели да се настанят при роднини.

Районите на запечатаните сгради се охраняват от полицията, привлечени са и частни охранителни фирми, за да има ред в евакуираните зони. За щастие има доста фирми, които имат желание да дарят материали, да реализират ремонтна дейност на подстаралите, за което им благодаря, каза кметът. Надявам се и на бърза реакция от Междуведомствената комисия - да осигури нужното финансиране за аварийните мероприятия. В момента над 90% от калните маси в Аспарухово са изчистени, работи се в парка и на ул. "Моряшка", допълни той.  

Сондажите, които извършват учени от Минно-геоложкия университет "Св. Иван Рилски", в пострадалия район Аспарухово, в момента се провеждат на ул. "Кирил и Методий", съобщи Иван Портних. Специалистите извършват инженерно-геоложки, хидро-геоложки и хидроложки изследвания за общата устойчивост на територията и пригодността й за строителство, ще бъде направена оценка на опасността от свлачищно-ерозионни процеси, свързани с формиране на интензивни повърхностни потоци, обясни Олег Колев, главен експерт "Свлачища и укрепване на територии" към община Варна. Той допълни, че проучването ще послужи за технически решения за преодоляване на пораженията,  ще бъдат определени и степента на риск на отделните зони. Успоредно с тях екипи на Геозащита – Варна извършват хидроложки проучвания в заравнената част до водоема над ул. "Розова долина" и "Найчо Цанов",  за установяване дълбочината и колебанието на подземните води.