Кметът Иван Портних: Изпълняваме закона в Гъбената махала и Максуда

Мисия Варна

02-07-2014, 17:26

Снимка:

Varnautre.bg

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Макар срокът за узаконяване да изтича в края на годината, в Максуда къщите няма как да бъдат узаконени

"Процедурата по доброволно събаряне на постройките в Гъбената махала във "Владиславово" я започнахме още преди месец. Какво ще правим обаче, когато влезем в Максуда, където има хиляди хора, които обитават такива обекти? Ако утре там се излее порой като този в "Аспарухово", дали щетите и трагедията няма да са още по-големи? Преди 7 дена въпросите бяха - защо не са съборени незаконните постройки в "Аспарухово", а днес за Гъбената махала се пита – защо ги събаряте?", заяви кметът на Варна Иван Портних  по повод случващото се в т. нар. Гъбена махала във Варна.

Аз трябва да изпълня закона - държавата прехвърли горещия картоф в края на 2012 г. на общините, в чиито правомощия вече е премахването на този вид обекти. До 2012 г. нищо не е направено, няма съборена незаконна постройка в махалите. Имаше една година срок за подаване на молби за узаконяване, още една година за разглеждане на тези молби от администрацията. Т.е. този срок хипотетично изтича в края на тази година. В Максуда обаче голяма част от постройките са върху частни имоти, тоест няма как да бъдат узаконени, посочи кметът.

"Като кмет аз трябва да изпълня закона и да ги съборя. И какво правим с тези хора? Защото, ако в Гъбената махала става въпрос примерно за 40 къщи, в Максуда са в пъти повече – хората ще останат без покрив, защото живеят в опасни за тях условия. Тук вече идва ролята на държавата -  да се реши каква е тяхната перспектива, защото няма община, която може да осигури хиляди социални жилища. Още повече, че не само обитателите на махалите се нуждаят от такива - в приемните дни идват десетки хора, които търсят такава помощ", каза Портних