"Пазари" сваля наемите на празните обекти

Мисия Варна

02-07-2014, 16:06

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Дружеството с печалба 674 хил. лв.

Методика за сваляне на наемните цени на търговските обекти, които остават незаети за дълго време са разработили в общинската фирма "Пазари". Това съобщи шефката на борда в дружеството Миглена Георгиева. 

Наемите на обектите, за които няма мераклии повече от месец се намалят с 30%. Ако продължат да стоят празни падат с още 50%, обясни Георгиева. Така общинското дружество успява да печели пари дори от неатрактивните си обекти, вместо да ги държи празни. 

Георгиева даде пример с пазара на Автогарата, където заетостта на магазините е много ниска. Там наемите са символични, само за да не стоят празни обектите, посочи тя.

674 000 лева печалба за 2013 година отчете "Пазари" пред комисията по собственост към местния парламент на Варна. Тя е с 61 хил. лв. по-малко в сравнение с предходната година, когато дружеството, което по традиция е с най-добри финансови резултати от всички общински фирми, отчете 735 000 лв. 

По-малката печалба от фирмата обясниха с повишаването на данък сгради и такса смет, заради увеличението на капитала на "Пазари" на 4,7 млн. лв. Това се случи с вкарването на пазарната площадка на "Чаталджа" в капитала на дружеството. Направени са и ремонти и саниране на административните сгради на предприятието.