Всяка пета цигара у нас - контрабандна

Новините

02-07-2014, 13:08

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Ефектът от полицейски акции е, че дилърите на контрабандна стока стават по- предпазливи

Всяка пета цигара у нас - контрабандна. Данните са от проучване по поръчка на световни концерни за нелегалния пазар на цигари. Годишно у нас бюджетът губи около половин милиард, само от невнесен акциз на тютюневи изделия.

Ефектът от полицейски акции е, че дилърите на контрабандна стока стават по- предпазливи. Въпреки усилията на институциите, бизнесът с нелегални цигари процъфтява.
В Хасково екип на bTV открива търговец, който показва стоката си, която сам си е направил. Кутията цигари излиза 1 лев. Бандеролът оскъпява законните цигари двойно. За страстния пушач разходът често се оказва непосилен. И той става клиент на контрабандистите.
Купуването на безакцизни цигари не е наказуемо. Рискът за продавача е минимален, защото, ако бъде хванат с няколко стека цигари, го грози само глоба. Актовете се трупат, но никой не плаща.
В същото време институциите отчитат внушителни резултати в борбата с контрабандата. Само за миналата година митниците са конфискували над 44 милиона къса цигари и близо четвърт тон тютюн. Полицията в Хасковско също е задържала над милион къса цигари само за първите няколко месеца на тази година.
"Търсенето обуславя самото предлагане на пазара на такива стоки. Това явление не може да бъде пресечено изцяло, но може да бъде сведено до минимум", казва Ангел Цанков - директор ОД на МВР- Хасково.
По данни на различни неправителствени организации търговците на нелегални цигари у нас въртят повече пари от наркодилърите. Печалбите са малки, но клиентите – много.
Изводът е, че колкото и ресурс да хвърля държавата в борбата с контрабандните цигари, явлението не може да бъде напълно изкоренено, ако законът не е еднакво суров, както за търговците, така и за потребителите. Както е при подкупите.