Мартин Шулц пак шеф на Европарламента

Новините

02-07-2014, 07:18

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Германският евродепутат спечели поста на първия тур от гласуването с абсолютно мнозинство

Cоциалдемократът Мартин Шулц отново беше избран за председател на Европейския парламент за предстоящите 2 години и половина. Германският евродепутат спечели поста на първия тур от гласуването с абсолютно мнозинство - изискваното беше 307 гласа, а той получи 409 гласа. С този избор Шулц стана първият в историята председател на Европарламента с два мандата.

Вчера новият Европарламент се събра на първата си учредителна сесия в Страсбург. Тя започна с избор на председател. Докато звучеше европейският химн “Ода на радостта”, евроскептиците от “Партията на независимостта” на Найджъл Фарадж обърнаха гръб на европейското знаме.

Кандидати за шеф на парламента бяха още испанецът Пабло Иглесиас (Европейска обединена левица), британецът Саджад Карим (Европейски консерватори и реформисти), австрийката Улрике Луначек (Зелените/Европейски свободен алианс). От най-голямата група в парламента - ЕНП, не излъчиха кандидат, тъй като предварително бяха постигнали споразумение със социалдемократите Шулц да бъде председател на Европарламента. От своя страна социалистическите лидери подкрепиха кандидата на ЕНП Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия. Либералите също нямаха свой кандидат за поста.

В речта след избирането си Мартин Шулц предупреди евродепутатите, че ще бъдат изправени пред нови и стари предизвикателства.

На пресконференция след гласуването той допълни: “Най-лошото, което може да се случи, е хората да си помислят, че живеем изолирано в някаква кула от слонова кост”. Шулц подчерта, че в Европа все още съществуват много проблеми - като безработицата и бедността, и Европарламентът ще трябва да работи за решаването им. Вчера започна гласуването и за 14-те зам.-председатели на Европарламента, но бе възможно окончателният от трите кръга на вота да остане за днес.