Къпете се спокойно! Хепатит не дебне в морето

Животът

01-07-2014, 08:27

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Не можем да се заразим с плуване, би отбой професор Антонов

Вероятността човек да се зарази с хепатит А от морето е равна на нула, би отбой днес проф. Красимир Антонов, който вчера гръмна с новината, че водата може да е заразена с вируса заради трагедията в Аспарухово. 

Самият гастроентерелог заяви, че той лично ще се къпе в морето, но е важно всеки да спазва личната хигиена: да взима душ след плажуване и често да мие ръцете си.

Заразяване от морската вода е невъзможно, колкото и да е издържлив вирусът на хепатита, обясни в судиото на Нова телевизия и проф. Тодор Кантарджиев - директор на Националния център по заразни болести. Според него дори и да попадне в морето, там вирусът се разрежда до минимална концентрация, освен това силното слънцето го убива. Досега не е имало случай на епидемия от хепатит, дошла от морската вода, защото вирусът трябва да проникне в организма, за да доведе до зараза, а това няма как да стане през кожата, обясни проф. Кантарджиев. С него в ефир се съгласи и колегата му Красимир Антонов.

Пробите за чревни инфекции, в това число за хепатит А от водата за пиене във Варна са по-чести в момента, заради бедствието в Аспарухово, заяви пък Светла Станева - директор на РЗИ–Варна. В петък ще са готови и пробите за хепатит, взети от морето. Изследвани са и всички заболели от чревни инфекции на територията на града. За 5 от тях резултатите са ясни - те не страдат от салмонелоза или дезинтерия. Един болен е диагностициран с вирусен хепатит, но неговото заразяване не може да се свърже с водата или морето.

При изследването на водата през последните дни във Варна и най-вече в Апарухово, тя е показала по-ниски стойности на остатъчен хлор, но сега и този риск е намален.

Проф. Антонов призна, че направил предположението за морската зараза заради факта, че 60% от всички заразени с хепатит А в Европа са в България и Румъния. Проф. Кантаджиев пък контрира, че в нашите две държави хепатитът е 60% от всички регистрируеми инфекции, но призна, че сме на първите места по зарази от паразити - 80% от всички случаи на кучешката тения в Европа, например, са в България. Причина за това, според него, е политиката на родното здравеопазване, повлияна от големите фармацевтични компании. "Обръща се внимание само на болестите, за които цял живот се пият лекарства - като хипетония, например. Инфекциите се игнорират, защото там те лекуват и забравяш, не даваш пари за лекарства цял живот", обясни Кантарджиев. Той цитира американско изследване, според което от всеки 600 бедствия едва при 3 възникват епидемии. Причина за тях е бил недостигът на вода, а не наводнения.