Изненада с тока

Новините

01-07-2014, 07:00

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Вместо от октомври тарифите скачат още днес

Неочакван юлски скок на тока изненада българите. От днес цените на трите електроразпределителни дружества скачат средно с 2 на сто. Увеличението е най-голямо при ЧЕЗ, където дневната тарифа се вдига с 2.78%, а нощната - с 2.22 на сто. За "Енерго-Про" то е 2.5 и 1.01 на сто. Най-слабо е повишаването при ЕВН - съответно 0.64 и 0.22 процента.
Само до преди седмица от държавния регулатор ДКЕВР уверяваха, че цените няма да мръднат нагоре поне до октомври. Тарифите падаха три пъти за последните 15 месеца. 
Миналата сряда обаче от ДКЕВР обявиха, че НЕК е натрупала 2.9 млрд. лева борчове. Още тогава се заговори, че наесен скокът е неизбежен. Опасенията са, че юлското повишение ще бъде последвано и от октомврийско.

От днес българите ще плащат по-високи сметки за ток и топлия летен душ, реши вчера ДКЕВР. И ако за цената на парното от около месец насам беше почти ясно, че поскъпване ще има, то изненадата идва от вдигането на тарифите за електроенергията. При която се очакваше задържане и дори леко поевтиняване. В крайна сметка обаче регулаторът реши, че сметките ще скочат. Увеличението на цената обаче е различна при трите ЕРП-та. При ЧЕЗ ДКЕВР реши, че поскъпването ще бъде от над 2%, докато по-рано се очакваше дневната тарифа да се вдигне с едва 0,32%, а нощната да падне с близо процент. Между 1 и 2,5 на сто пък се увеличават тарифите за клиентите на "Енерго-Про", където се планираше спад между 0,6 и 4%. Най-голям късмет вадят абонатите на ЕВН, за които сметката за ток ще бъде увеличена средно с около 0,5% вместо планираното намаление до почти 4 на сто на нощната тарифа и с 0,8% на дневната. 
Не толкова добре обаче стоят нещата за абонатите на топлофикациите в над половината градове. От днес топлият душ в София, Пловдив, Варна, Враца и Велико Търново скача с около 5%. Което обаче е по-малко от планираното поскъпване, което за някои абонати достигаше до близо 19%. От решението на ДКЕВР обаче ще са доволни хората с централно парно в Плевен, Бургас и Перник, където цената на топлата вода и парното пада между 0,1 и близо 12%. 
Увеличението на тарифите обаче е по-ниско от това, което се очакваше през последния месец. 
За да задържи цената на тока по-ниска, регулаторът планираше да намали преференциалните тарифи, по които НЕК изкупува произведения от когенерациите на топлофикациите ток. За да не се разклати финансовото състояние на дружествата, това поевтиняване трябваше да бъде компенсирано чрез вдигане на цените на парното. Така в проекторешението на ДКЕВР беше записано, че тарифите в различните градове ще бъдат вдигнати с между 4,1 и 18,9%. Срещу подобно поскъпване обаче се надигнаха кметовете на големите градове, предимно от ГЕРБ. Те заподозряха, че евентуален рязък скок на парното се прави предизборно и може да доведе до клиенти, които да се откажат да се топлят с  радиатори.