Казват днес новите цени на парното и тока

Топлоенергията се вдига средно с 10%, а електричеството пада с около процент

На закрито заседание днес енергийният и воден регулатор ще вземе окончателно решение за цените на топлинната енергия. Те ще влязат в сила от 1 юли, като се очаква да е с 10% по-висока от досегашната.

Най-чувствително вдигане на цената на топлинната енергия се предвижда в Русе, Габрово и София съответно с 19%, 13% и 11,5%,а намаляване се предлага Перник и Сливен, съответно с 10,3% и 4,2%.

ДЕКВР ще решава и за цените на тока, влизащи в сила от утре. Според предложението на експертите от регулатора, от 1-ви юли цената на тока за абонатите на EVN и ЕнергоПро трябва да бъде намалена съответно с 1,3 и 1,17 на сто, а за клиентите на ЧЕЗ трябва да бъде увеличена с 0,3%.

Срещу ценовото предложение на регулатора се обявиха и трите електроразпределителни дружества.

От EVN изразиха недоволство от факта, че ДКЕВР намалява нормата им на възвращаемост до 4%, както и технологичните им разходи до нереалистичното според дружеството ниво от 20%, съобщават от Vesti.bg.

От ЕнергоПро посочиха, че финансовото състояние на компанията ще стане драматично, ако предложените от регулатора цени станат факт.

От ЧЕЗ коментираха, че с планираното увеличение на цената на топлоенергията и запазването на цената на тока, през следващия отоплителен сезон се очаква много домакинства да се откажат от отоплението с парно, да се увеличи консумацията на ток за отопление, което може да доведе до претоварване на инсталациите в сградите и до по-чести аварии.