Насочват усилията си и към парка в "Аспарухово"

99,9% от щетите по пострадалите домове били описани

Продължава разчистването на района, каза кметът на Варна Иван Портних и допълни, че днес усилията ще бъдат насочени към Аспаруховия парк, съобщава агенция "Фокус". Там има струпване на много вода, която трябва да бъде източена.

Пристигат екипите на „Геозащита”, които ще започнат обследване на опасните зони и необходимите действия, включително и сондиране. Ще се подготвят предписания за проблемните зони и ще се прецени какви трябва да бъдат мерките, за да могат хората максимално бързо да се върнат по домовете си. Продължава евакуирането на хора, които обитава къщи с конструктивни нарушения или постройки, които се намират в новообразувалите се свлачищни райони в квартал „Аспарухово”.

Във Варна вече са пристигнали 20 фургона, в които могат да бъдат настанявани хора от евакуираните зони. В момента се изгражда временното селище с фургоните, поискани от Гражданска защита. Работи се по изграждането на необходимите комуникации – ток, вода, канал, за да може да се осигурят нормални условия за пребиваване на хората там, допълни кметът. До няколко дни селището ще може да функционира. Броят на засегнатите от евакуацията вече е над 1500 души по адресна регистрация. Има пълна организация и по отношение на настаняването в общинските бази за тези, които търсят помощ от общината за решаване на този въпрос. Евакуираните основно търсят подслон при свои близки и роднини в района на Аспарухово. Пострадалият от наводнението квартал се нуждае от строителни материали, както и от строителни фирми, които да се включат активно в ремонтните дейности като дарители. „Щетите са много и за да ги преодолеем, това ще е една много сериозна помощ”, допълни Иван Портних.

Комисиите по оценка на щетите след водното бедствие във варненския квартал „Аспарухово” са направили опис на 99,9% от пострадалите домове. Има доуточняващи адреси, които се посещават. Екипи оценяват и щетите по инфраструктурата. Данните ще бъдат обобщени и внесени в Междуведомствената комисия, за да се търси финансиране по тази линия.