ЕК отпуска 3,3 млрд. лв. в подкрепа на ликвидността на банките ни

Целта е да се отговори на спекулативните атаки, случили се през миналата седмица

Европейската комисия одобри схема за предоставяне на ликвидност на българските банки на стойност 3,3 млрд. лева. Схемата ще осигури нужната пропорционална ликвидност в ситуация на външни, извън банкови обстоятелства, а именно намесата на „определени лица", които миналата седмица атакуваха третата по големина банка в страната, насърчавайки клиентите да теглят депозитите си, се казва в съобщение на комисията.

Злонамерените слухове предизвикаха опасения за ликвидността на въпросната банка, както и риск за други институции въпреки добре капитализираната банкова система в България с нива на ликвидност по-добра от тази в други страни в ЕС, посочват от ЕК.

На 29 юни българските власти поискаха одобрение за схемата, която ще предостави кредитна линия на българския банков сектор на стойност 3.3 млрд. лева и представлява форма на държавна помощ. Целта е да се отговори на спекулативните атаки, случили се през миналата седмица.

ЕК е оценила предложението и е преценила, че то е съвместимо с правилата на Единния пазар на ЕС. Хоакин Алмуния, член на Европейската комисия, отговарящ за конкуренцията, приветства тази мярка за стабилизиране на българската банкова система.