Роми доброволци се възмутиха от делението на българи и цигани

Психолог, лекар и съпругата му, пастор и доброволец от Сливен помагали на ромите в "Аспарухово"

"Това, което видяхме в "Аспарухово”, не може да се опише. Почувствах се още по-безсилна от това, че и в такава трагедия пак някой ни дели на българи и цигани. Насажда омраза между нас. Това е държавата ни - българи, роми, турци и други етноси, който не го приема, значи не обича България.” Това бяха първите думи на Стела Костова от Сливен, след като се върна от варненския кв. "Аспарухово”, който бе потопен във вода на 19 юни, пред "Труд".

Костова е психолог и заедно с д-р Стефан Панайотов, съпругата му - медицинската сестра Мария Панайотова, пастор Енчо и доброволецът Мирослав, също от Сливен, помагаха на тежко пострадалите след пороя в "Аспарухово”. И петимата са роми с уважавани професии и авторитет в града.

"Тръгнах към "Аспарухово” да окажа психологическа помощ на пострадалите, а се оказа, че на тях им трябват ръце, които да изхвърлят калта от домовете им. Това и направих”, казва Костова. На ул. "Горна Студена” - една от засегнатите от потопа, с лопати и кофи Костова и останалите доброволци почистили от тинята къщата на Ахмед Сюлейман. Домът му бил сред най-пострадалите от пороя. Тинята била толкова много, че багерът затънал в нея. "Сюлейман се разплака, че има кой да му помогне. Човекът успял да спаси семейството си, качили се на покрива”, разказа Костова.
Още по-потресаваща била историята на друг човек от същата улица - Филип. И той спасил внуците си, като ги качил на покрива на къщата си. Но когато той се опитал, хванал се за оградата и в този момент приливната вълна го помела заедно с оградата. Влачила го близо 1 км. "Цяло чудо е, че оцелял. Когато започнах да го преглеждам, нямаше здраво място по тялото му. Рана до рана. Отзад бе целият син, с тежки натъртвания, потопът жестоко го е блъскал. Явно е погълнал доста вода, защото коремът му беше подут. Каза, че отишъл във варненска болница, но го върнали. Не бил здравноосигурен” - заяви д-р Панайотов. Той обработил раните на човека и се надява да няма усложнения. В "Аспарухово” докторът успял да прегледа над 30 души за ден. Благодарен е на Митко Доков от Областния ромски съюз в Бургас, който осигурил мобилния медицински кабинет.

"Писах на здравната каса, защото на пострадалите с диабет и астма, които видях, веднага трябва да се осигурят инсулин и други медикаменти, без да се чака да изтече едномесечният срок след предходното изписване” - заяви докторът. "За съжаление нетолерантни личности на различни постове пак създадоха излишно напрежение. Знаете какво заяви общинският съветник Костадин Костадинов от Варна (в блога си той нарече ромите "паразити” и "нечовешка сган, която няма място в държавата” - б.р.). А в ромската махала в "Аспарухово” ни казаха: "Ние сме турци.” Е, сега какво!? Да търсим къде са турците, че не са помогнали!? Страшно е повърхностното мислене” - заяви д-р Панайотов.

"Държавата ни е като каруца с повредено колело. Крета някак. Но какво би станало, ако оправим колелото? Тази каруца ще лети” - разсъждава лекарят.