Оставка по Илинден, избори по Байрама

Новините

30-06-2014, 06:07

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Парламентът ще бъде разпуснат от президента с указ на 6 август, заедно с назначаването на служебното правителство

Народното събрание ще бъде разпуснато на 6 август, а предсрочните парламентарни избори ще са на 5 октомври. За това се договориха ГЕРБ, БСП, ДПС, Реформаторският блок и “България без цензура” при президента Росен Плевнелиев. Консултациите продължиха над 4 часа.След преговорите партиите и институциите излязоха с обща позиция от 6 точки. 


Оставката на кабинета “Орешарски” ще бъде съобразена с необходимото по конституция време за консултации и формиране на служебно правителство, каза президентът.


Парламентът ще бъде разпуснат от президента с указ на 6 август, заедно с назначаването на служебното правителство. Николай Бареков каза, че държавният глава е предложил премиерът да подаде оставка най-късно до 22 юли, но от БСП били против да се договаря конкретна дата. Според Радан Кънев най-късната дата при това положение е 25 юли. Оставката трябва да бъде гласувана по Илинден от парламента, който по правилник излиза в отпуск през август. А на 4 и 5 октомври, за когато е планиран вотът, мюсюлманите празнуват Курбан Байрам.


 Преди разпускането на Народното събрание ще има консултации на президента с партиите, представени в българския и Европейския парламент за служебно правителство. На консултациите е решено, че не е възможно в рамките на този парламент да се състави друго правителство, което да прерасне в служебно, обяви президентът. Така отпадна идеята от петък да се прави експертен кабинет “на спасението” в рамките на този парламент, който да прерасне в служебен. 
“Назначаването на служебно правителство е изцяло в правомощията на президента”, подчерта Плевнелиев. Това ще е вторият служебен кабинет, който този президент ще съставя.

 Президентът готви изненада

Името на министър-председателя на служебното правителство не е обсъждано на консултациите при президента, стана ясно от думите на лидера на “България без цензура” Николай Бареков. Преди да влезе в президентството, той лансира за служебен премиер президента Петър Стоянов.


“С г-н Борисов имаме една кандидатура - Калин Христов, за финансов министър”, уточни Бареков на излизане. Кадърът на ДПС Калин Христов бе финансов министър в служебното правителство. Освен това е сочен за много близък до Владислав Горанов от ГЕРБ.
От президентството смятат, че името на служебния премиер ще е изненада за всички.

В РБ доволни от консултациите

Сериозен политически успех на Реформаторския блок на консултациите отчете лидерът на ДСБ Радан Кънев. 
Всички възприели политическата оценка на реформаторите за необходимостта от подкрепа на банковата система. Кънев е доволен, че са се отхвърлили всякакви идеи за нов кабинет в това НС.
Освен това се потвърдило правото на президента да назначи служебен кабинет без договаряне между парламентарните партии.
“Изборите за съжаление остават на 5 октомври - не можахме да пробием консенсуса на останалите партии, въпреки очевидния интерес от по-ранна дата (28 септември), не съвпадаща с религиозен празник”, съжаляват все пак реформаторите.