Борсов играч палел паника около банките

Новините

29-06-2014, 07:37

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Не е ясно и колко са крайните получатели на абсурдния “бюлетин”

Манипулативните техники, с които в страната в четвъртък и петък е всявана паника за депозитите в банките, са били невероятно изобретателни, установи “Труд”.

Информационен посредник, консултиращ играчи на фондовата борса, е изпратил в четвъртък по имейл на клиентите си “информационен бюлетин” за “рисковете за депозитите в българските банки”.

Това гласи сигнал на читател до вестника, който ще бъде пратен в ДАНС и прокуратурата.

Освен че индиректно приканва хората да изтеглят влоговете си от трите финансови институции, което е престъпление, той е направил и абсурдни коментари за състоянието на Фонда за гарантиране на влоговете в банките и дори за валутния борд.

Мнимите консултанти твърдят например, че фондът бил “изключително декапитализиран”, при положение че той разполага с над 2 млрд. лв.

Казва се още, че “БНБ нямала юридически права да компенсира влогове на фалирали банки”. В същото време основното правомощие на БНБ по закон е да гарантира стабилността на банките и следователно - на влоговете. Мошеникът пише, че има риск за валутния борд, при положение че бордът у нас няма нищо общо със състоянието на банките.

Редакцията не съобщава името на инвестиционния посредник, чиито инициали са Г. М., защото вчера оттам категорично отрекоха да са автори на “съветите”. Не е ясно и колко са крайните получатели на абсурдния “бюлетин”.