В "Аспарухово" отказаха да напускат домовете си, евакуират хората принудително

Напрежението изригна заради това, че никой не казва за колко време хората трябва да напуснат домовете си

Още 60 къщи във варненския квартал "Аспарухово" трябваше да бъдат евакуирани тази сутрин. Това обаче не се случи, защото местните отказаха да напуснат домовете си. По тази причина, малко след 13 ч. се стигна до принудителна евакуация на хората от ул. "Моряшка" и ул. "Кирил и Методий". 

Напрежението изригна малко по-рано през деня заради това, че никой не поема гаранции за това за колко време хората трябва да напуснат домовете си.

Дали основата на постройките е здрава, трябва да определят специалисти. След всичко, което преживяха през последните 10 дни, хората не вярват нито на местната, нито на централната власт, предаде Нова ТВ. "Трябва да се напише черно на бяло, че ние ще се върнем тук", "Никой не дава никакви гаранции и никой не обяснил защо", са част от доводите за недоволството на хората.

Зам.-кметът на район "Аспарухово" Радослав Коев обясни, че администрацията в момента няма как да описва състоянието на имотите.  "Евакуацията се извършва под ръководството на "Противопoжарна и аварийна безoпасност". Администрацията също не се допуска, защото се смята, че територията е опасна. Общината обаче ще поеме ремонтите, ако такива се наложат, посочи Коев. 

"Има реален проблем – много от къщите са подкопани и опасността от срутване е все по-голяма. В тези къщи има хора, които не желаят да ги напуснат. Те искат да знаят къде отиват. За момента общината не е в състояние да предостави жилище и това е проблем", коментира и председателят на БЧК Христо Григоров.  

Според него, това води до социалното напрежение и е необходимо институциите, включително и тези на национално ниво, максимално бързо да се задвижат и да намерят начин да подслонят пострадалите, които са около 1100 души.

"Хората се притесняват, че ако тези къщи се разрушат, ще изпаднат в ситуацията на с. Бисер, една голяма част от тях няма да имат домове. Сега, много ясно и точно, държавата трябва да излезе и да каже: "Да, отпускаме финансов ресурс. С този финансов ресурс незабавно да започне строителство и възстановяване на къщите", каза още Христо Григоров.