Оценителни комисии обикалят "Аспарухово"

Животът

28-06-2014, 11:22

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Трябват 30 млн. лв. за възстановяване на инфраструктурата във Варненско

Оценката на щетите трябва да завърши тази неделя и до 2-3 дни да се направи обобщение

Продължава евакуацията на хора, които обитават къщи с конструктивни нарушения и постройки, намиращи се в новообразувалите се свлачищни райони в "Аспарухово" и за трасето на дерето – на пътя на водата, за да се предотврати подобна трагедия. Това съобщи кметът на Варна Иван Портних, цитиран от Фокус.

Къщите представляват непосредствена опасност за живота на хората, каза кметът и допълни, че от в петък в този процес се е включил и ръководителят на ОУ "Пожарна безопасност и защита на населението", който е и ръководител на място. Възложени са конструктивни експертизи на всяка сграда в засегнатите райони, за да могат да се произнесат експертите по отношение на безопасността на къщите.

Възложено е и минно-геоложко проучване, проектиране на мерките, които са необходими за обследване на новообразувалите се свлачища и на стари такива. Взимат се и стъпки по укрепването им.

Продължава и разчистването по райони в "Аспарухово". В средните и по-ниски зони на района вече няколко дни активно се мият улиците, ще бъде проведена и дезинфекция.

Остават все още проблемни районите на улиците "Моряшка" и "Кирил и Методий", но там се работи активно и процесът по разчистването напредва. Работят екипите на ВиК за възстановяване на канализационната система и водоподаването до всички домакинства.

Възстановен е учебният процес в училищата и детските градини на територията на "Аспарухово". Има още работа по разчистване на калните маси, нанесени от стихията в детската градина "Валентина Терешкова".

От къща на къща обикалят оценителните комисии, които описват щетите по домовете на хората, паралелно екипи оценяват щетите по инфраструктурата. Кметът посочи, че този процес трябва да завърши в неделя, за да може в рамките на първите 2-3 дни на следващата седмица да има обобщение, на база на което да се входират документите до Междуведомствената комисия за търсене на финансиране.