По-малко зелен ток в сметката

Парите

28-06-2014, 09:34

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Ако измененията бъдат приети, НЕК и ЕРП-тата вече няма да изкупуват цялото количество произведен ток от фотоволтаичните и вятърните централи

Българите ще ползват по-малко ток от ВЕИ. Това предвижда промяна в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ), предложена от ДКЕВР. Идеята е да се намали тежестта, която придават на крайните цени зелените централи.

Ако измененията бъдат приети, НЕК и ЕРП-тата вече няма да изкупуват цялото количество произведен ток от фотоволтаичните и вятърните централи, а само определено количество, което ще се определя по методика на ДКЕВР.

Според думите на председателя на регулатора Боян Боев от сряда, ако промените в закона бъдат приети, за следващия ценови период зелената енергия в сметките за потребителите ще бъде намалена наполовина спрямо миналата година. Количеството обаче няма да бъде константа, а ще се променя за всеки ценови период според прогнозите за средната консумация на енергия в страната. За така определения размер за изкупуване ще бъдат запазени преференциалните цени на зеления ток. Останалото количество, което централата произведе, тя ще може да изтъргува на балансиращия пазар, като ще се прилагат тарифите за излишък.

В момента те са около 30 лв. за мегаватчас. ВЕИ-тата обаче ще имат право и да избират дали да продават ток за регулирания пазар или на свободния, където цените варират. Проектозаконът предвижда да бъдат сключени и нови договори със зелените централи. Това трябва да стане до две месеца след влизането в сила на промените в закона. Промените не засягат само ВЕЦ-овете. Освен това на изкупуване на ток при преференциални цени ще могат да разчитат само ВЕИ-тата, които са законно присъединени към мрежата. Съответствието на централите с нормативната уредба ще се определя от ДКЕВР.

Междувременно от инициативата "Да спасим енергетиката на България" отново разкритикуваха политиката на регулатора, поискаха мораториум върху решенията на ДКЕВР и се обявиха за учредяването на енергиен борд.