Анонимни имейли дестабилизират още банки (+)

Парите

27-06-2014, 12:31

Снимка:

© Varnautre.bg

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Българската народна банка заявява категорично, че ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората

Разследване за опит за дестабилизация на две банки тече от вчера, заяви в парламента вицепремиерът и министър на вътрешните работи каза Цветлин Йовчев. Преди това той заедно с шефа на ДАНС Владимир Писанчев бяха при президента. "Изпращани са смс-и до крупните вложители с предупреждение да си изтеглят парите, за да не пострадат", обясни той, но не каза за кои банки става въпрос и кой е пращал съобщенията.

От два дни се разпространяват имейли, в които се твърди, че други банки, освен КТБ са в лошо състояние и се съветват вложителите да си теглят парите от там. СМС и имейли са били пратени до журналисти и други общественици. Според източници от БНБ имейлите са разпратени от известен бизнесмен.

Според получател на съобщението, който се свърза с Varnautre.bg пък става дума за три банки, на които към този момент се въздържаме да упоменем имената. Една от банките е затворила всичките си офиси. 

От пресцентъра на БНБ излязоха със специлано съобщение. Българската банкова система има добри показатели и функционира гладко и безпроблемно, съобщиха от там. Въпреки това в последните дни се прави опит за дестабилизация на държавата чрез организирана атака срещу български банки, без каквито и да е основания.

От вчера, насочена към една от най-големите от тях – Първа инвестиционна банка, тази атака се провежда чрез епидемия от слухове и злонамерени публични изказвания. Подобни криминални действия са пряко насочени срещу спестяванията на всеки български гражданин и срещу финансовата стабилност като основен елемент от националната сигурност на страната, посочват от БНБ.

Българската народна банка заявява категорично, че ще използва всички свои средства и ресурси, за да гарантира спестяванията на хората.

Обръщаме се към парламента, правителството и президента на страната за подкрепа на нашите действия в защита на финансовата и банковата стабилност за доброто на България и нейните граждани.

Настояваме компетентните органи, в това число прокуратура, МВР и ДАНС да приложат цялата строгост на закона срещу разпространителите на неверни и злонамерени слухове и спекулации, се казва още в съобщението от пресцентъра на БНБ.