Валят сигнали за паднали дървета от силния вятър, над 10 са досега

Мисия Варна

26-06-2014, 16:35

Снимка:

Varnautre.bg/Архив

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Още по Темата:

Паднало дърво потроши "Фолксваген Голф"

Дърво падна под Летния театър, рани трима

Пострадали граждани няма, няма данни и за нанесени други материални щети по сгради или автомобили

Над 10 до този момент са постъпилите сигнали за паднали дървета на различни места в града, съобщиха от МВР. Пострадали граждани няма, няма данни и за нанесени други материални щети по сгради или автомобили. Екипите на Дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" са по местата с паднали дървета и работят по отстраняването им от тротоарите.

Експертите от дирекцията припомнят правилата за безопасно поведение

В населено място:
Когато се намираме в населено място трябва да бъдем внимателни за падащи предмети или конструктивни елементи от сгради. Не бива да се движим в близост до дървета и под електропроводи . Трябва да внимаваме за предмети, увлечени от вятъра, които могат да застрашат живота ни /паднали рекламни пана, елементи от билбордове, елементи от строителни конструкции и др./. Ако сме на открито в градска среда е добре да открием подлез, метростанция или обществена сграда, където да се укрием до преминаване на силния вятър. У дома трябва да стоим на разстояние от движещите се елементи на конструкцията – врати и прозорци. Добре е преди бурята да съберем и премахнем всички неукрепени предмети, които сме поставили на открити зони на жилището си.

При шофиране:
Задължително е да намалим скоростта на движение, за да ограничим въздействието на вятъра върху превозното средство. Пътниците трябва да затворят всички прозорци, за да ограничат достъпа на прах и други предмети, които биха затруднили шофирането. Добре е шофьорът да паркира превозното средство в ниско място, отдалечено от дървета, електропроводи и билбордове, където да изчака преминаването на бурята. Когато попаднем в „окото” на вихъра задължително е да покрием главата си с дебела дреха и да се настаним в най-ниската възможна част на превозното средство.

Сред природата:
Когато бурята ни завари сред природата трябва да внимаваме за понесени от вятъра предмети. И тук е задължително да се пазим от скъсани електропроводи, падащи дървета и надвиснали скални образования. Не бива да се движим по оголени била, а незабавно да се скрием в пещери и други стабилни укрития или да застанем в ниски места, защитени в подветрената част  /на завет/.