Водата във Варна става за пиене, пробите за салмонела и холера - отрицателни

Излезли са резултатите от взетите проби от 16 пункта

Във всики райони на Варна водата е годна за пиене и приготвяне на храна. Това увериха от РИОКОЗ, след като са излезли резултатите от, взетите на 24 юни, проби от различни пунктове. 

Взети водни проби за анализ от 16 пункта в град Варна, както следва: Цветния квартал (ул. "Роза"- Детска ясла №7); базар "Левски" (хранителен магазин); кв. "Чайка" (ДКЦ №4 "Мечо Пух"); район "Одесос" (заведение в подлеза срещу входа на Катедралата); Автогара (бензиностанция на OMV). кв. "Трошево" (магазин до ресторант "Зелени камъни"), Западна промишлена зона (Стар хлебозавод), кв."Владиславово" (ДКЦ №3), кв. "Възраждане" (бензиностанция "Кавагаз"), район-Приморски" (ресторант "Хепи" до "Орбита" и Техникум по облекло; кв. "Виница" (магазин в центъра); "Св.св. Константин и Елена" (портал на "Слънчев ден"; Златни пясъци (туристически офис в к-с "Ривиера") и село Каменар (кметството).

Получените резултати показват, че водата съответства на изискванията на Наредба №9 от 2001 г. по изследваните показатели. Питейната вода е годна за пиене и за приготвяне на храна във всички райони на град Варна.

Продължават наблюденията на качеството на питейната вода в град Варна. Във връзка със създалата се психоза в града за заразяване на водата с патогенни микроорганизми, са извършени изследвания за наличие на салмонела и холерни вибриони. Пробите са взети на 22.06.2014г. от 1 пункт в кв."Аспарухово" и 1 пункт в град Варна. Получените резултати показват отсъствие на холерни вибриони и на салмонела.

Взетите проби на 23.06.2014г. от 2 пункта в кв. "Аспарухово" и 1 пункт в кв. "Галата" отговарят на изискванията на Наредба № 9 за качеството на водата, предназначена за питейно–битови цели. За предстоящите резултати от учестения мониторинг, населението ще бъде своевременно уведомявано.