Прахът във въздуха в "Аспарухово" почти два пъти и половина над нормата

От днес започна ръчно миене на почистените от наноси основните пътни артерии в квартала

Екип на РИОСВ-Варна и на Регионална лаборатория-Варна към Изпълнителната агенция "Околна среда" - София извършват измервания за чистотата на въздуха в кв. "Аспарухово". Те се правят от вчера по разпореждане на директора на РИОСВ-Варна по показател фини прахови частици (ФПЧ10). Първите данни от мобилната автоматична станция, разположена на ул. "Народни будители" № 10 показват съдържание на фини прахови частици в атмосферния въздух 121 µg/м3 при норма 50 µg/м3.

Измерването се наложи в следствие на отложилите се наноси по пътната инфраструктура, след наводнението на 19 юни в кв. "Аспарухово", при изсъхването на които се образува запрашаване.
Замърсяването на въздуха в приземния въздушен слой е вторично вследствие на движението на леки и товарни автомобили по ул. Народни Будители.

От днес започна ръчно миене на почистените от наноси на основните пътни артерии в квартала. В участъците, където все още се работи по почистване на отлаганията се извършва оросяване.Контролът на атмосферния въздух ще продължи до нормализиране на ситуацията.