Очакват се силни валежи тази нощ

В петък превалявания ще има на много места в страната, в отделни райони са възможни локални поройни валежи с количества до 30-50 л

В Министерството на околната среда и водите е постъпила информация от НИМХ, според която се очакват по-интензивни валежи до 20-30 л на квадрат през нощта срещу петък. Значителни ще са валежите над Стара планина.

Опасните метеорологични явления в северната и източната части на страната остават и за утре, предупредиха и от районните кметства във Варна. Обявена е първа (жълта) степен за опасно силен вятър със скорост между 15 и 20 m/s.

Препоръката при силни и буреносни ветрове е да не се остава на открито, поради опасност от инциденти с падащи предмети и др. Прозорците и вратите на жилищата трябва да са плътно затворени. На гражданите, които са извън домовете си, се препоръчва по време на буря да влязат в обществена сграда или да потърсят сигурен подслон.

В петък превалявания ще има на много места в страната - количества - между 10 и 20 л, в отделни райони са възможни локални поройни валежи с количества до 30-50 л.

Днес са възможни повишения на нивата на реките от Дунавския водосбор и Централна България, в резултат на очаквани по-интензивни валежи по тези места.

В тази връзка е необходимо да предупредите кметовете, да бъде организирано постоянно наблюдение на нивата на язовирите и в случай на констатирано повишаване, да започне контролирано изпускане на води, преди започване на дъждовете, с цел недопускане повишаване нивата в реките и предпазване на населението надолу по течението, препоръчва НИМХ на Екоминистерството.