Хапчето в нета с лиценз

Новините

26-06-2014, 06:36

Снимка:

"Монитор"

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Сайтовете най-често бълват фалшификати на илачи за полова мощ и отслабване

Хапчетата в интернет вече ще се продават след получаване на съответното разрешително от Изпълнителната агенция по лекарствата. Това става ясно от регламент, приет преди ден от ЕК. Промяната се прави съгласно Директивата за фалшифицираните лекарствени продукти от 2011 година.

 

В средата на 2015 година  всички сайтове, които продават лекарства, трябва да са маркирани със специално лого, уточниха от ЕК. На мястото на правоъгълника в средната лява част на новия знак ще бъде поставено знамето на държавата, в която е регистрирана съответната е-аптека, а текстът ще бъде преведен на официалния й език.

 

Преди да си закупят лекарство онлайн, потребителите ще могат да се уверят, че сайтът

е маркиран с това лого

 

След това при кликване върху него те ще имат възможност да провеят дали той фигурира в списъка на националния регулатор, който у нас е ИАЛ. От ЕК съветват потребителите, ако онлайн аптеката липсва в този списък, да не се купуват препарати, а да използват някой от законните търговци на лекарства, посочени на уебсайта на регулаторния орган.

 

Регламентът следва да влезе в сила през следващите от четири до шест седмици. Държавите от ЕС разполагат с една година, за да се подготвят за прилагането му. ЕК ще предостави на националните власти набор от инструменти за комуникация, за да им помогне при подготовката на информационните кампании, които трябва да бъдат проведени съгласно Директивата за фалшифицираните лекарства.

 

До промените се стигна заради многобройните сигнали за предлагани фалшиви илачи онлайн

 

През 2011 година Интерпол в съвместна акция със Скотланд Ярд провери над 13 000 е-аптеки и откри стотици хапчета менте за лечение на епилепсия, астма, акне, болка, рак на гърдата, еректилна дисфункция, наднормено тегло и хормонални разстройства. У нас МВР няколко пъти спира сайтове за лекарства и хранителни добавки след журналистически разследвания, но те обновяват визията си и отново се появяват на пазара.

 

„Когато купуват лекарства по интернет, хората трябва да са наясно, че ако не използват законни онлайн доставчици, рискуват да купят фалшифицирани лекарства. Те могат да са безполезни, но могат и да са вредни и дори смъртоносни. Затова Еврокомисията изготви общо лого за онлайн аптеките, за да гарантира безопасността на потребителите”, коментира еврокомисарят по здравеопазването Тонио Борг.

 

По данни на ИАЛ у нас към момента има регистрирани 21 онлайн търговци на медикаменти. Повечето от тях вчера все още не се бяха запознали с новия регламент, но обещаха в аванс, че ако има промяна в законодателството, ще се съобразят с него. Депутатите от здравната комисия към НС пък не се ангажираха със срокове за синхронизирането на законодателството ни с европейските изисквания, предвид „хроничната липса на кворум”.