Статистиката в България празнува 134-я си рожден ден

Новините

25-06-2014, 11:24

Автор:

varnautre.bg

Всичко от Автора

Началото се поставя през 1880 година с княжески Указ № 296

Днес (25 юни) е професионалният празник на статистиците в България. Началото се поставя през 1880 г., когато с княжески Указ № 296 е образувано Статистическо организационно отделение към Министерството на финансите.

2014 е и годината, в която регионалните структури на Националния статистически институт отбелязват 68 години от създаването си. Със Закона за организирането на статистиката в България през 1946 г. за първи път се създават регионалните статистически служби. През 1991 г. със Закона за статистиката се създават и териториалните статистически бюра, функциониращи на територията на 28-те административно-териториални области на България.

През годините информационните потребности на потребителите на статистическа информация се променят непрекъснато. Ускорено се внедряват нови информационни и комуникационни технологии (ИКТ), които ежедневно предоставят нови възможности за по-бърза и лесна обработка и анализ на статистическите данни.

Създаденият през 2010 г. Подпомагащ център, който се намира в Териториално статистическо бюро - Варна, постепенно се разрасна до Анкетьорски център с възможности да се извършват, както интервюта чрез интернет, така и интервюта, провеждани по телефона.

Изследванията онлайн са още една стъпка към използване на съвременните информационни и комуникационни технологии за улесняване на бизнеса.
Зад статистическата информация стоят усилията на поколения български статистици, които чрез своя труд  произвеждат прозрачна, достъпна, безпристрастна, навременна, качествена и коректна информация, която има ключово значение за политическия, икономическия и социалния живот на България.