Левон Хампарцумян: Не може да се повтори 1996 г. с банките

Парите

25-06-2014, 09:59

Автор:

VarnaUtre.bg

Всичко от Автора

Хората ще могат да използват парите си от КТБ, успокоява банкерът

Банковата криза от 1996-1997 година не може да се повтори заради ситуацията с КТБ. Такова мнение изрази председателят на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян в "Здравей, България".

"Отнесете се спокойно, не се притеснявайте, че това може да се пренесе при други банки. Ситуацията е много по-различно от 1996 година”, увери Левон Хампарцмян. Според него има две основни причини, за да не се повтори банковата криза.

"В момента българската икономика, с всичките ѝ недостатъци, работи. Второ, много по-важно нещо е, че през 1996 година банките имаха огромни задължения помежду си, а в момента тези задължения са субминимални. Тоест една банка не може да повлече останалите”, заяви Левон Хампарцумян.Той обаче предупреди, че няма банка в света, която да издържи на паника и затова хората трябва да са спокойни."На 21 юли банката ще отвори, а зад нея ще бъде държавата. Няма нужда тогава да стават манифестации пред банката, да се струпат хората. Може би ще трябва да се направи една малка кампания, за да не се теглят парите в първия ден”, заяви Хампарцумян.Според него БНБ е реагирала навреме и достатъчно адекватно и в крайна сметка засега не е настанала масова паника. Що се отнася до ликвидността на КТБ, Левон Хампарцумян не мисли, че БНБ е излъгала, след като си промени позицията."Когато дойде кризата, за 2-3 дни може да се случат събития, формално без връзка едно с друго”, заяви Левон Хампарцумян.Запитан как така КТБ стана толкова бързо толкова голяма банка, Хампарцумян посъветва този въпрос да се зададе на политиците.