Месец май най-топъл за всички времена

Новините

25-06-2014, 06:41

Автор:

VarnaUtre

Всичко от Автора

Средната температура на сушата и в океаните е достигнала 15,54 градуса по Целзий

Месец май е бил най-топлият на Земята, откакто се регистрират данни за температурите от 1880 г., оповести Националното управление за океански и атмосферни изследвания на САЩ. През май средната температура на сушата и в океаните е достигнала 15,54 градуса по Целзий - с 0,74 градуса над средните стойности за ХХ век, съобщи АП.

Месецът е бил също 39-ият пореден май и 351-ият месец, в който глобалната температура е над средните стойности за ХХ век. За последен път температурата през май е била под средните стойности за миналия век през 1976 г.

Рекордни горещини през май т.г. имаше в източната част на Казахстан, някои райони в Индонезия и северозападната част на Австралия.

Стотици милиарди долари ще струват на САЩ промените в климата през следващите 25 г., сочи доклад, цитиран от Ройтерс. Годишните загуби на собственост от урагани и бури ще са за $ 35 млрд., житната реколта ще спадне с 14%, което ще струва на земеделците десетки милиарди долари, а разходът на ток заради жегите ще струва на потребителите $ 12 млрд. годишно.