Бабата на издирвания Маринчо оставила собственото си дете да изгори

Животът

24-06-2014, 19:06

Снимка:

"24 часа"

Автор:

Росица Колева

Всичко от Автора

Още по Темата:

Ромски протест блокира за кратко пътя към "Аспарухово"

Полицията се опитвала да върне Тодорка от чужбина, за да се погрижи за челядта си

Бабата на изчезналия, в потопа в "Аспарухово" 6-годишен Маринчо, 38-годишната Тодорка Бисерова, която днес обвини институциите, че не търсят достатъчно внука й, е оставила собственото си невръстно дете да изгори. През 2009 г. Тодорка, която има 10 деца, е живеела в Максуда на ул. "Орлово гнездо". Една януарска съботна сутрин тя оставя няколко от децата, на възраст между 3 и 7 години, на грижите на майка си - почти неподвижна 80-годишна жена. От електрическата печка обаче къщата пламва. Докато пожарната стигне,  съседите успели да спрат тока и да извадят бабата и останалите деца. Най-малкото от децата - 3-годишно момиченце обаче загива в пламъците. Пожарникарите намират само овъгления му труп. 

След пожара Тодорка и челядта й са настанени от общината в друга къща в района, до Пожарната - на ул. "Георги Атанасов". Проблемите с ромската фамилия обаче продължили. Тодорка, която по това време работи като проститутка в Германия, редовно оставяла децата си сами или на грижите на роднини. Полицията пък се опитвала да върне Тодорка от чужбина, за да се погрижи за челядта си.  

Днес - 5 години по-късно Тодорка Бисерова обвини кмет, държава и полиция, че не търсели съвестно внучето й. В знак на протест, тя заедно с 22-годишната си дъщеря Добринка, която е майка на изчезналото дете и други техни роднини се опитаха да блокират пътя за "Аспарухово". По тяхно настояване от днес полицията е разширила периметъра на търсене, а в акцията по издирване вече са включени и кучета.