Лекарският съюз прогнозира затваряне на болници от септември

Парите

24-06-2014, 16:32

Снимка:

© Varnautre.bg/Архив

Автор:

Varnautre.bg

Всичко от Автора

Решението на НЗОК за актуализация на бюджета на касата не било най-доброто решение

Да се приеме спешната актуализация до няколко седмици или държавата да започне да плаща в пълен размер вноските за тези групи граждани, за които има ангажимент по закон – учащи, пенсионери и други, поискаха днес от Българския лекарски съюз. В противен случай от септември рискът здравеопазването да бъде блокирано е реален и ако не се вземат мерки за финансиране на системата, болниците от септември ще могат да плащат само заплати без никаква друга дейност.

"Ще се върнем във времето, когато в болниците всеки си носеше всичко", каза председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Цветан Райчинови прогнозира, че рискът болници да затворят врати става все по-реален. Лекарският съюз заяви готовност за „драстични действия“, за да не се допусне крах на системата. Решението за дълговете на болниците е изцяло в ръцете на техните собственици – държавата и общините, каза още Райчинов.
Вчера Надзорния съвет на НЗОК реши да поиска актуализация на бюджета си с 328 млн. лева, което обаче не е най-доброто и правилно решение, смятат от съсловието.

Според тях дори да има актуализация, пак около 100 милиона лева дефицит ще бъде прехвърлен в следващата година. Подобно прехвърляне заподозря и генерал Стоян Тонев, заместник-кмет в Столична община. По негови думи към момента държавата дължи около 400 милиона лева за здравни вноски на Здравната каса.

Няма по-лош платец на здравни вноски от държавата, заяви Райчинов. И допълни, че предстои БЛС да реши какви действия ще предприеме, ако мерките, които предлага, не бъдат придвижени в спешен порядък.

Генерал Тонев коментира, че дълговете на болниците към момента са 410 милиона лева и ще продължават да нарастват. 44 милиона лева дължи Здравната каса на всички болници в столицата за надлимитна дейност, каза той.

Това бе потвърдено и от председателя на асоциацията на университетските болници Валентин Игнатов, според когото големи, печеливши досега болници вече трупат дългове, защото нямат средства за разплащане с доставчици, а в същото време нямат ресурс, с който да компенсират своевременно плащанията.